Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

AFP: Vražda troch Číňanov v Zambii podčiarkla antičínsky sentiment

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vraždy sa odohrali po kampani starostu Lusaky Milesa Sampu, ktorý naliehal, aby sa zatvorili podniky vlastnené Číňanmi, pretože sa miestni obyvatelia sťažovali na diskrimináciu.

Lusaka 28. mája (TASR) - Vražda troch čínskych občanov v Zambii, ktorých minulý víkend údajne zabili nespokojní zamestnanci, podčiarkla nespokojnosť miestnych obyvateľov s veľkým vplyvom Číny v krajine, uviedla vo štvrtok agentúra AFP.

Obete našli vo vyhorenej textilnej továrni na predmestí hlavného mesta Lusaka. Majiteľ továrne sa počas útoku nachádzal v Číne, avšak jeho manželka a dvaja ďalší zamestnanci boli identifikovaní ako obete útoku, uviedla spravodajská stránka Taiwan News.

Zambijský minister zahraničných vecí Joseph Malanji tieto vraždy pre AFP opísal ako "anarchiu".

Vraždy sa odohrali po kampani starostu Lusaky Milesa Sampu, ktorý naliehal, aby sa zatvorili podniky vlastnené Číňanmi vrátane holičstiev a reštaurácií, pretože sa miestni obyvatelia sťažovali na diskrimináciu. Starosta ich tiež obviňoval z nepoužívania angličtiny a zamestnávania výhradne čínskych občanov tvrdiac, že "apartheid" sa už dávno skončil.

Sampa sa za svoje slová v stredu ospravedlnil.

Zambijský ľudskoprávny aktivista Brebner Changala však varoval pred ďalšími útokmi na čínsku menšinu tvrdiac, že sa miestni robotníci necítia dostatočne chránení pred čínskymi zamestnávateľmi, ktorí sa "správajú, akoby im patrila krajina".

Podľa štúdie OSN žilo v Zambii v roku 2019 približne 80.000 čínskych občanov.

Čína je najväčším zahraničným investorom v Zambii, kde vybudovala letiská, cesty, školy, továrne a policajné stanice. Vplyv Číny v krajine podnecuje antičínsky sentiment, keďže Zambia je teraz výrazne zadlžená Pekingu, poznamenala AFP.