Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

VYŠE MILIÓNA NAKAZENÝCH: Taký je priemerný denný prírastok na svete

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Miera nákazy stúpa nie len v Európe, ale aj v USA a Kanade, zatiaľ čo v Ázii klesá.

Paríž 30. decembra (TASR) - Priemerný denný prírastok počtu prípadov nákazy koronavírusom vo svete počas uplynulého týždňa prekročil hranicu jedného milióna. Stalo sa tak po prvý raz od vypuknutia pandémie, informovala vo štvrtok agentúra AFP.

V týždni od 23. do 29 decembra bolo vo svete celkovo nahlásených 7,3 milióna nových infekcií - teda v priemere 1.045.000 denne. Ide o výrazný nárast oproti predchádzajúcemu rekordu z obdobia od 23. do 29. apríla - kedy pribúdalo každý deň v priemere 817.000 nových prípadov.

Súčasné rekordné prírastky súvisia so šírením vysokonákazlivého koronvírusového variantu omikrom. Celkový počet nových infekcií vo svete počas uvedeného sedemdňového obdobia vzrástol oproti predchádzajúcemu týždňu o 44 percent.
Na snímke ochranné rúško odhodené na zemi na historickom námestí Römerberg v nemeckom Frankfurte nad Mohanom 29. decembra 2021.
Foto: TASR/AP

Až 85 percent nových prípadov bolo zaznamenaných v Európe, kde sa omikron momentálne šíri vôbec najrýchlejšie na svete. Miera nákazy stúpa aj v USA a Kanade, zatiaľ čo v Ázii klesá.

Posledné tri týždne celosvetovo klesá počet úmrtí, v uvedenom sedemdňovom období v súvislosti s covidom zomrelo každý deň v priemere 6400 osôb, o šesť percent menej ako týždeň predtým Rekordných 14.800 úmrtí za deň bolo vo svete zaznamenaných medzi 20. a 26. januárom tohto roku.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) upozornila v stredu, že "vlna cunami" ľudí infikovaných koronavírusovými variantmi omikron a delta zvýši nápor na zdravotnícke systémy, ktoré sú už teraz na pokraji svojich možností.