Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Africká Únia nebude hlasovať o štatúte Izraela

Na snímke summitu Africkej únie. Foto: TASR/AP

Diskusia ohľadom Izraela bola nateraz pozastavená a namiesto nej bude zriadený výbor, ktorý sa touto otázkou bude zaoberať.

Addis Abeba 6. februára (TASR) - Africká únia (AÚ) prerušila v nedeľu diskusiu o Izraeli a jeho štatúte pozorovateľa, ktorá prebiehala v rámci druhého dňa summitu AÚ v etiópskej metropole Addis Abeba. Zabránila tak hlasovaniu, ktorého výsledok mohol vyvolať bezprecedentný politický rozkol medzi jej 55 členskými štátmi. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na nemenovaných diplomatov.

"(Diskusia ohľadom) Izraela bola nateraz pozastavená a namiesto nej bude zriadený výbor, ktorý sa touto otázkou bude zaoberať," povedal agentúre AFP jeden z diplomatov.

Členmi tejto komisie budú predstavitelia Juhoafrickej republiky (JAR) a Alžírska - ktoré kritizovali rozhodnutie udeliť Izraelu štatút pozorovateľa -, ako aj Rwandy a Konžskej demokratickej republiky (KDR), ktoré s rozhodnutím súhlasili.

O členstvo navyše údajne požiadal aj Kamerun, zatiaľ čo JAR navrhla aj Nigériu. Komisia by mala pozostávať z dokopy šiestich členských štátov, priblížili diplomati.

Palestínsky premiér Muhammad Ištajja v sobotu vyzval AÚ, aby Izraelu odobrala štatút pozorovateľa, pretože porušuje ľudské práva Palestínčanov.

Medzi členskými štátmi AÚ v tejto súvislosti vypukli vlani v júli názorové nezhody, keď predseda Komisie AÚ Moussa Faki Mahama tento štatút židovskému štátu udelil.

Svoj nesúhlas s týmto rozhodnutím dali vzápätí najavo viaceré členské štáty AÚ vrátane JAR, ktorej predstavitelia namietali, že akreditácia Izraela je v rozpore s politikou AÚ, ktorá oficiálne podporuje okupované palestínske územia. Mahamatovmu rozhodnutiu navyše podľa kritikov nepredchádzala dostatočná diskusia.

Medzi pozorovateľov pri AÚ patrí napríklad aj Severná Kórea, Európska únia či Spoločný program OSN pre boj proti HIV/AIDS (UNAIDS), približuje AFP.