Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Africká únia vyzvala na urýchlený zákrok proti islamistom

Na videosnímke zverejnenej džihádistickou organizáciou Islamský štát 29. marca 2021 ukazuje pravdepodobne bojovníkov v mozambickej Palme alebo v jej blízkosti, agentúra Associated Press ho však nemôže nezávisle overiť. Foto: TASR/AP

Koordinovaný útok v meste Palma v Mozambiku sa považuje za najväčšiu eskaláciu islamistami vedenej vzbury, ktorá sa od roku 2017 odohráva na území provincie Cabo Delgado, pripomenula agentúra AFP.

Addis Abeba 1. apríla (TASR) - Africká únia (AÚ) vyzvala vo štvrtok v Harare na okamžitú a koordinovanú reakciu na nedávny džihádistický útok v pobrežnom meste Palma v Mozambiku, pri ktorom zahynuli desiatky ľudí a ďalšie tisíce ich boli vyhnané zo svojich domovov.

Tento koordinovaný útok sa považuje za najväčšiu eskaláciu islamistami vedenej vzbury, ktorá sa od roku 2017 odohráva na území provincie Cabo Delgado, pripomenula agentúra AFP.

Mozambická vláda nedávno vyslala do Palmy vojakov svojej armády, aby sa pokúsili mesto dobyť. AFP pripomenula, že džihádisti spôsobili v celej provincii Cabo Delgado zmätok v snahe vyhlásiť tam svoj kalifát. Tamojší islamistickí povstalci sú pridružení k džihádistickej organizácii Islamský štát, ktorá sa tento týždeň prihlásila k útoku na Palmu.

Predsedajúci AÚ Moussa Faki Mahamat vo štvrtok čo "najrozhodnejšie odsúdil všetky teroristické útoky" a vyjadril hlboké znepokojenie, že v oblasti južnej Afriky pôsobia medzinárodné extrémistické skupiny. V tejto súvislosti vyzval na okamžité a koordinované kroky štátov v regióne, ako aj medzinárodného spoločenstva.

Mahamatova výzva zaznela na mimoriadnom rokovaní regionálneho zoskupenia Juhoafrické rozvojové spoločenstvo (SADC), ktoré bolo do Harare zvolané z dôvodu útoku v Mozambiku i pre obavy z eskalácie napätia v tejto časti Afriky.

Útok džihádistov sa udial v blízkosti najväčšieho investičného projektu v Afrike. Mesto Palma je totiž vzdialené len asi 10 kilometrov od lokality, kde francúzska ropná spoločnosť Total a americká firma ExxonMobil realizujú projekt na ťažbu skvapalneného zemného plynu. Total už koncom decembra pozastavil všetky práce a evakuoval niektorých zamestnancov po tom, čo džihádisti v blízkosti jeho areálu podnikli sériu útokov.