Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Agentúra AFP sa chystá otvoriť pobočku v Severnej Kórei

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kancelária by mala fungovať od polovice roka 2016.

Paríž 27. januára (TASR) - Francúzska tlačová agentúra AFP sa po podpísaní dohody so severokórejskou štátnou agentúrou KCNA chystá otvoriť si stálu pobočku v severokórejskej metropole Pchjongjang.

Táto kancelária by mala fungovať od polovice roka 2016. Produkovať bude ako textové správy, tak aj videá či fotografie. Vo svojom januárovom bulletine o tom informovala federácia európskych tlačových agentúr EANA.

Otvorenie novej pobočky v KĽDR posilní podľa AFP jej snahu o vytvorenie medzinárodnej siete. "Úlohou AFP je byť prítomnou všade vo svete, aby tak čo najúplnejšie plnila svoje spravodajské poslanie, a to predovšetkým prostredníctvom fotografií," uviedol šéf agentúry AFP Emmanuel Hoog.

AFP momentálne disponuje 200 pobočkami, ktoré sa nachádzajú v 150 krajinách. V KĽDR doposiaľ pôsobili tri zahraničné agentúry: japonská Kjódó, čínska Sinchua a americká AP.

AFP je členom Európskej aliancie tlačových agentúr (EANA).

EANA je tradičná stavovská organizácia tlačových agentúr z Európy, ktorej členom je TASR ako jediná slovenská tlačová agentúra. Úlohou aliancie je formulovať, koordinovať a spoločnými silami riešiť výzvy agentúrnej žurnalistickej práce v dynamicky sa meniacich trhových, legislatívnych, technologických podmienkach a v otázkach autorských práv.