Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Agentúra EÚ: Variant delta sa počas leta v Európe výrazne rozšíri

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Variant delta je podľa dostupných vedeckých poznatkov o 40 až 60 percent nákazlivejší než britský variant alfa, uviedlo ECDC.

Štokholm 23. júna (TASR) - Delta variant koronavírusu, ktorý prvýkrát zaznamenali v Indii, sa podľa odhadov Európskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC) počas leta v Európe výrazne rozšíri. Informuje o tom agentúra DPA.

Riaditeľka ECDC Andrea Ammonová v stredu uviedla, že už začiatkom augusta bude variant delta tvoriť 70 percent všetkých nových prípadov infekcie koronavírusom v Európskej únii a jej pridružených krajinách Nórsku, Islande a Lichtenštajnsku. Centrum počíta s tým, že koncom augusta to už bude 90 percent.

"Je veľmi pravdepodobné, že variant delta bude počas leta výrazne cirkulovať," uviedla Ammonová. Platí to predovšetkým pre mladšie vekové kategórie, ktoré nepatria medzi cieľové skupiny v rámci očkovacích kampaní. Mohlo by to predstavovať riziko nakazenia zraniteľnejších skupín, ktorým hrozí ťažší priebeh ochorenia alebo smrť v prípade, že neboli zaočkované oboma dávkami vakcíny proti koronavírusu.

Variant delta je podľa dostupných vedeckých poznatkov o 40 až 60 percent nákazlivejší než britský variant alfa, uviedlo ECDC. Z predbežných údajov podľa Ammonovej vyplýva, že variantom delta sa môžu nakaziť aj ľudia, ktorí boli zatiaľ zaočkovaní iba prvou dávkou vakcíny.

Dobrou správou však je, že dve dávky vakcíny predstavujú vysoké percento ochrany aj proti tomuto variantu koronavírusu i jeho následkom, preto je mimoriadne dôležité rýchle tempo vakcinačných kampaní, píše DPA.