Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Agentúra Frontex podpísala dohodu o spolupráci so Severným Macedónskom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dohoda o spolupráci musí získať aj súhlas Európskeho parlamentu a odobrenie členských krajín (Rada EÚ).

Brusel/Skopje 26. októbra (TASR) - Európska únia a Severné Macedónsko v stredu podpísali dohodu o operačnej spolupráci pri riadení hraníc s Európskou agentúrou pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex). Stalo sa tak počas návštevy predsedníčky Európskej komisie (EK) Ursuly von der Leyenovej v Skopje, informuje spravodajca TASR.

Dohodu podpísala eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová, český veľvyslanec v Severnom Macedónsku Jaroslav Ludva zastupujúcim české predsedníctvo v Rade EÚ a minister vnútra Oliver Spasovski v mene Severného Macedónska. Šéfka eurokomisia sa na podpise dokumentov zúčastnila spolu so severomacedónskym premiérom Dimitarom Kovačevskim.

Podľa tlačovej správy EK podpis dohody je silným dôkazom, že migrácia sa dá zvládnuť len spoluprácou a potvrdením severomacedónskych integračných ambícií.

"Agentúra Frontex bude môcť nasadiť stále zbory, ktoré budú spolupracovať s príslušníkmi pohraničnej stráže Severného Macedónska pri predchádzaní cezhraničnej trestnej činnosti, najmä pašovania a obchodovania s ľuďmi, a pri zaisťovaní bezpečnosti občanov Severného Macedónska a EÚ," vysvetlila Johanssonová. Prispeje to k riešeniu nelegálnej migrácie a zvýši bezpečnosť na vonkajších hraniciach EÚ.

Agentúra Frontex už v regióne západného Balkánu nasadzuje približne 300 policajtov prostredníctvom spoločných operácií na vonkajších hraniciach EÚ s Albánskom, Čiernou Horou a Srbskom.

Operačný plán umožní agentúre Frontex pomáhať Severnému Macedónsku pri riadení hraníc, vykonávať spoločné operácie a nasadzovať personál na hraniciach s Úniou, aj na hraniciach susedných partnerov zo západného Balkánu v snahe riešiť nelegálnu migráciu a cezhraničnú trestnú činnosť.

Dohoda o spolupráci musí získať aj súhlas Európskeho parlamentu a odobrenie členských krajín (Rada EÚ).