Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Agentúry OSN varujú pred suchom v Somálsku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Približne 2,3 milióna ľudí, teda asi pätina obyvateľov tejto krajiny Afrického rohu, má k dispozícii príliš málo vody, uviedol Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA).

Mogadišo 23. novembra (TASR) - Agentúry OSN varujú pred alarmujúcim blížiacim sa suchom v Somálsku, kde obdobie dažďov neprinieslo dostatok zrážok už niekoľko rokov po sebe. V utorok o tom informovala tlačová agentúra DPA.

Približne 2,3 milióna ľudí, teda asi pätina obyvateľov tejto krajiny Afrického rohu, má k dispozícii príliš málo vody, uviedol Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA). Dodal, že korytá riek a studne už vyschli.

Na "extrémne znepokojujúcu" situáciu v Somálsku upozorňuje aj Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).

Svoje domovy už podľa OSN opustilo vyše 96.000 ľudí, predovšetkým v strednej časti krajiny a na juhu, pretože tam nie je dostatok potravín a vody.

Ministerka pre humanitárne záležitosti Chadídža Díríjáová len pred niekoľkými dňami varovala, že smrť od hladu hrozí predovšetkým deťom, seniorom a chorým.

Podľa správ miestnych médií ľudia už na vyhladovanie zomierajú. V regióne Jubaland napríklad potvrdili päť mŕtvych na vyhladovanie a akútnu podvýživu.

Somálsko zažilo od roku 1990 nielen desaťročia trvajúcu občiansku vojnu, ale aj 12 období sucha, pripomína DPA.

Neprerušované sucho spôsobuje problémy aj v susedných krajinách. Podľa médií sa už prví nomádi zo severozápadu Kene presunuli do Ugandy, pretože ich vlastné pasienky neposkytujú potravu pre ich stáda.