Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Belgicko si predvolalo iránskeho veľvyslanca

Izraelský systém protivzdušnej obrany Iron Dome štartuje na zachytenie rakiet vypálených z Iránu v strednom Izraeli, nedeľa 14. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Iránskych veľvyslancov si ešte pred Belgickom predvolali aj Francúzsko, Nemecko a Česko.

Brusel 15. apríla (TASR) - Belgicko si v pondelok predvolalo iránskeho veľvyslanca. Pridalo sa tak k ďalším krajinám EÚ, ktoré k takémuto kroku pristúpili, aby tak protestovali proti víkendovému raketovému a dronovému útoku Iránu na Izrael a vyzvali Teherán na zdržanlivosť. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

"Iránsky veľvyslanec bol práve predvolaný. Belgicko dôrazne odsudzuje útok Iránu na Izrael," uviedla belgická ministerka zahraničných vecí Hadja Lahbibová na platforme X. "Vyzývame všetky strany na zachovanie maximálnej zdržanlivosti. Je potrebné zabrániť regionálnej eskalácii," dodala.

Iránskych veľvyslancov si ešte pred Belgickom predvolali aj Francúzsko, Nemecko a Česko.

Irán v noci na nedeľu vôbec prvýkrát priamo zaútočil na Izrael dronmi a raketami. Izraelu sa však aj vďaka podpore spojencov vrátane USA, Spojeného kráľovstva, Jordánska či Francúzska podarilo zostreliť väčšinu z nich.

Útok bol podľa Teheránu odvetou za nálet na iránsky konzulát v sýrskom Damasku pripisovaný Izraelu, ako aj iné "zločiny" vrátane vojny proti palestínskemu hnutiu Hamas v Pásme Gazy. Západ vyzýva obe krajiny na zdržanlivosť a sa snaží zabrániť tomu, aby konfrontácia medzi Iránom a Izraelom prerástla do väčšieho konfliktu.