Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Aj Briti a Američania vinia z útoku na tanker pri Ománe Irán

Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken máva na rozlúčku na paluibe lietadla pred cestou do Nemecka na základni Andrews Air Force Base 22. júna 2021. Foto: TASR/AP

Ropný tanker Mercer Street plaviaci sa pod vlajkou Libérie má japonských majiteľov.

Londýn 1. augusta (TASR) - Spojené štáty a Spojené kráľovstvo sa v nedeľu pripojili k Izraelu a tvrdia, že Irán úmyselne podnikol vo štvrtok útok na ropný tanker pri pobreží Ománu. Informovala o tom agentúra AFP.

"Po preskúmaní dostupných informácií sme presvedčení, že tento útok vykonal Irán," uviedol americký minister zahraničných vecí Antony Blinken s tým, že útok bol uskutočnený pomocou bezposádkového lietadla.

"Spolupracujeme s našimi partnermi na zvážení ďalších krokov a radíme sa s vládami v rámci regiónu i mimo neho o vhodnej reakcii, ktorá bude nasledovať," dodal Blinken.

"Domnievame sa, že tento útok bol úmyselný, cielený a bol jasným porušením medzinárodného práva Iránom," uviedol britský minister zahraničných vecí Dominic Raab. Spojené kráľovstvo podľa neho zistilo, že je "vysoko pravdepodobné", že útok vykonalo jedno alebo viac bezposádkových lietadiel.

Izraelský premiér Naftali Bennett v nedeľu vyhlásil, že Izrael má dôkazy o tom, že za útokom na tanker bol Irán. "Existujú k tomu spravodajské dôkazy a očakávame od medzinárodného spoločenstva, že dá Iránu jasne najavo, že urobil chybu... V každom prípade vieme Iránu aj sami poslať odkaz," uviedol Bennett.

Ropný tanker Mercer Street plaviaci sa pod vlajkou Libérie má japonských majiteľov. Loď prevádzkuje v Londýne sídliaca spoločnosť Zodiac Maritime, ktorej majiteľom je izraelský magnát Ejal Ofer. Pri štvrtkovom útoku na tanker prišiel o život jeden Rumun a jeden Brit.