Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Aj maďarským vedcom sa podarilo izolovať nový druh koronavírusu

Vedci zo Slovenskej akadémie vied (SAV) sa intenzívne pripravujú na testovanie vzoriek na prítomnosť nového koronavírusu. Virologický ústav Biomedicínskeho centra SAV sa ponúkol, že v tejto mimoriadnej situácii presmeruje časť svojich vedeckých pracovníkov a prístrojového vybavenia, ktoré využíva vo výskume, pre potreby navýšenia testovacej kapacity na Úrade verejného zdravotníctva SR. Na snímke práca v laminarnom sterilnom boxe s bunkami Virologického ústavu Biomedicínskeho centra SAV. V Bratislave 13. marca 2020. Foto: TASR - Michal Svítok

Podľa internetovej stránky denníka Népszava sa to v Maďarsku prvýkrát podarilo pracovníkom laboratória Národného centra zdravia (NNK).

Budapešť 17. marca (TASR) - Po viacerých európskych krajinách sa už aj v Maďarsku podarilo vedcom izolovať nový druh koronavírusu SARS-CoV-2, informovala v utorok v Budapešti šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová.

Podľa internetovej stránky denníka Népszava sa to v Maďarsku prvýkrát podarilo pracovníkom laboratória Národného centra zdravia (NNK).

"Týmto sa otvára možnosť na vývoj domácej vakcíny a na lepšie spoznanie fungovania tohto vírusu," dodala Müllerová s poznámkou, že výsledky svojho výskumu maďarskí vedci čoskoro poskytnú medzinárodným výskumným tímom a súčasne začnú testovať aj vakcíny.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)