Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 20. jún 2024Meniny má Valéria
< sekcia Zahraničie

Aj Židia na Ukrajine sa pripravujú na slávenie sviatku pesach

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Židovské organizácie a spolky už do Odesy v nákladných autách prepravili maces z Izraela, mlieko z Francúzska i mäso z Británie.

Odesa 13. apríla (TASR) - Židia na Ukrajine sa pripravujú na slávenie sviatku nekvasených chlebov – pesach –, ktorý sa tento rok začína 15. apríla po západe slnka. Chabad, jedna z najväčších chasidských židovských organizácií na svete, má v pláne zorganizovať na Ukrajine aj napriek vojne 52 verejných sederových večerí pre asi 9000 ľudí, informoval denník The Times of Israel (TOI).

Chabad, ktorý má na Ukrajine hlboké korene a rozsiahlu sieť, i ďalšie skupiny a organizácie zo zahraničia sa zmobilizovali, aby pomohli ukrajinským Židom oslavovať pesach kdekoľvek, kde si v časoch vojny našli útočisko, napísal TOI.

Nezisková organizácia Americký židovský spojený distribučný výbor (JDC), ktorá z Ukrajiny evakuovala viac ako 11.600 Židov, napríklad odoslala na Ukrajinu vyše dve tony macesu, viac ako 400 fliaš hroznovej šťavy a vyše 300 kilogramov kóšer jedla pre utečencov v Poľsku, Moldavsku, Maďarsku a Rumunsku, povedala pre TOI Chen Tzuková, riaditeľka pobočiek JDC v Európe, Ázii a Afrike.

JDC organizuje sedery aj v krajinách hraničiacich s Ukrajinou i inde v Európe a podporuje aj on-line sedery – tam, kde je príliš nebezpečné stretnúť sa osobne, vysvetlila Tzuková.

"Oslava tohto sviatku môže dať ľuďom príval nádeje a šťastia aj v pochmúrnych situáciách," povedal pre TOI rabín Jacob Biderman, ktorý vedie aktivity Chabadu po celom Rakúsku, vrátane centra vo Viedni, kde momentálne žije asi 800 ukrajinských Židov.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR / AP

Ako príklad uviedol, že niekoľko dní príchode do Viedne sa títo utečenci z Ukrajiny zúčastnili na slávení sviatku purim, ktorý pripomína vyslobodenie Židov pred masakrom plánovaným vezírom Hamanom v starovekej Perzii.

"Výraz ich tvárí sa zmenil zo smútku na radosť... Oči sa im rozžiarili," povedal Biderman. "Dalo im to pocit normálnosti, dôstojnosti a presvedčenia, že ich duchovný život je niečo, čo im nikto nemôže vziať," dodal.

Dve zo sederových večerí na Ukrajine organizuje v prístavnom meste Odesa na pobreží Čierneho mora i miestny rabín Avraham Wolff, ktorý v utorok pred jednou z miestnych synagóg organizoval distribúciu nekvaseného chleba - macesu –, ktorý je nevyhnutný pri rituálnej večeri. Na vojnou zničenej Ukrajine, uprostred vojny a ochromujúceho nedostatku potravín, je veľmi ťažké kúpiť ho, vysvetlil TOI.

Jedna z Wolffom pripravovaných sederových večerí sa bude konať v synagóge Chabad pre rodiny s malými deťmi. Druhá bude v jednom z miestnych hotelov, kde môžu účastníci aj prenocovať, keďže v meste platí od 21.00 h zákaz vychádzania.

Židovské organizácie a spolky už do Odesy v nákladných autách prepravili maces z Izraela, mlieko z Francúzska i mäso z Británie. Na Ukrajine ich centrá sociálnych služieb a zbor dobrovoľníkov distribuujú takmer 16 ton macesu pre starších Židov a rodiny v núdzi.