Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Ajatolláh udelil milosť vyše 2800 väzňom v Iráne

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ajatolláh im udelil milosť pri príležitosti sviatku obetovania Íd al-adhá, ktorý sa v Iráne oslavuje 21. júla, a spomienkového sviatku Íd al-chádir, ktorý bol vo štvrtok.

Teherán 31. júla (TASR) - Iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí udelil milosť viac než 2800 uväzneným odsúdencom. Stalo sa tak pri príležitosti dvoch moslimských náboženských sviatkov, informovala v sobotu tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na Chameneího webovú stránku.

V danom vyhlásení sa nehovorí o identite týchto 2825 väzňov, ktorí boli omilostení alebo im boli tresty zmiernené. Ajatolláh im udelil milosť pri príležitosti sviatku obetovania Íd al-adhá, ktorý sa v Iráne oslavuje 21. júla, a spomienkového sviatku Íd al-chádir, ktorý bol vo štvrtok.

Íd al-adhá je jedným z najväčších sviatkov v moslimskom svete, zatiaľ čo Íd al-chádir je významným šiitským náboženským sviatkom.

Chameneí v júni udelil milosť viac než 5000 väzňom pri príležitosti výročia narodenia imáma Alího Rezú, jednej z najuctievanejších postáv šiitského islamu.

Iránsky najvyšší duchovný vodca udeľuje milosť väzňom niekoľkokrát do roka pri príležitosti náboženských alebo štátnych sviatkov. Kandidátov na udelenie milosti navrhuje predseda príslušného justičného orgánu.