Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ak Západ dodá Ukrajine muníciu s ochudobneným uránom, Putin zareaguje

Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Rusko má podľa šéfa Kremľa obrovské zásoby takejto munície.

Moskva 25. marca (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu pohrozil, že ak Západ pošle na Ukrajinu muníciu obsahujúcu ochudobnený urán, tak aj Rusko ju tam použije. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Rusko má podľa šéfa Kremľa obrovské zásoby takejto munície. "Bez preháňania máme státisíce takýchto nábojov. Dosiaľ sme ich nepoužili," povedal Putin v rozhovore pre ruskú televíziu.

Britské ministerstvo obrany v pondelok oznámilo, že na Ukrajinu dodá spolu s tankami Challenger 2 aj protipancierovú muníciu s ochudobneným uránom. Námestníčka britského ministra obrany Annabelle Goldieová vysvetlila, že takáto munícia je veľmi účinná, keď zasiahne tanky alebo obrnených vozidlá.

Ruský prezident Vladimir Putin už v utorok avizoval, že Moskva bude na takéto kroky Británie "nútená reagovať". Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov zase varoval, že dodanie takejto munície spôsobí "vážnu" eskaláciu situácie na Ukrajine.

Spojené kráľovstvo pritom nepovažuje náboje s ochudobneným uránom za jadrovú zbraň. Muníciu s ochudobneným uránom podľa Londýna používa aj Rusko.

"Britská armáda používa ochudobnený urán vo svojej protipancierovej munícii už desaťročia. Je to štandardný komponent a nemá nič spoločné s jadrovými zbraňami. Rusko to vie, ale zámerne sa snaží šíriť dezinformácie," uviedol naopak hovorca britského ministerstva obrany.