Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Akcia Náboženstvo a budúcnosť Európy posúdi úlohu cirkví vo vojne

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Témou podujatia vo Viedni bude aj úloha cirkví v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

Brusel 9. novembra (TASR) - Pracovná skupina Európskej ľudovej strany (EPP) pre medzikultúrny a náboženský dialóg v Európskom parlamente (EP) v stredu potvrdila v poradí už 24. výročné stretnutie s cirkvami a náboženskými inštitúciami. Pod názvom "Náboženstvo a budúcnosť Európy" sa uskutoční vo Viedni 9. a 10. decembra. Informuje o tom spravodajca TASR.

Poľsky europoslanec Jan Olbrycht v tejto súvislosti pripomenul, že po prijatí Lisabonskej zmluvy a rozšírení EÚ europarlament vedie dialóg s cirkvami a náboženskými komunitami v Európe. Ľudovci sú jedinou politickou frakciou v EP, ktorá sa tejto otázke oficiálne venuje.

"My nepreberáme teologické aspekty, diskutujeme o vzťahoch medzi cirkvami, ale aj o migrácii a riešení rôznych kríz," povedal Olbrycht. Spolu s maďarským europoslancom Györgyim Hölvényim je spolupredsedom tejto pracovnej skupiny EPP.

Vysvetlil, že EP pripravuje rezolúcie proti prenasledovaniu kresťanov v rôznych častiach sveta a ochranu náboženskej slobody. Jej snahou tiež je, aby Európska komisia opätovne zriadila post osobitného vyslanca EÚ pre slobodu náboženstva vo svete. V tejto oblasti sa angažuje najmä slovenská europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH).

Témou podujatia vo Viedni bude aj úloha cirkví v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Na otázku TASR, ako pristupovať k patriachovi Moskvy a celého Ruska Kirillovi, nemecký europoslanec Michael Gahler uviedol, že Kirill je "najhorší príklad súčasnej histórie, keď náboženský líder posväcuje zbrane a žehná delám". Dodal, že EÚ takýto postoj odsudzuje a pripomenul, že iba Maďarsko bolo proti zaradeniu patriarchu Kirilla na sankčný zoznam EÚ.

Olbrycht spresnil, že hoci ide o duchovného, EÚ ho má právo sankcionovať, lebo koná politicky a Hölvényi dodal, že "je neakceptovateľné, aby akýkoľvek duchovný blahoslavil vojnu, brutalitu a násilie".