Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Aksionov v pondelok v Moskve ´dotiahne´ pripojenie Krymu k Rusku

Proruský krymský premiér Sergej Aksionov Foto: TASR/AP

Za pripojenie Krymu k Ruskej federácii hlasovalo v dnešnom referende 93 percent voličov. Účasť na referende podľa BBC pravdepodobne prekročila 80 percent.

Simferopol 16. marca (TASR) - Krymský parlament sa v pondelok zíde na mimoriadnej schôdzi, na ktorej sa oboznámi s výsledkami dnešného referenda o štatúte polostrova.

Delegácia krymskej vlády na čele s premiérom Sergejom Aksionovom potom popoludní odcestuje do Moskvy, aby na pôde Federálneho zhromaždenia prerokovala sériu normatívnych aktov nutných na začatie záverečnej fázy procesu vstupu Krymu do zväzku Ruskej federácie.

Za pripojenie Krymu k Ruskej federácii hlasovalo v dnešnom referende 93 percent voličov. Účasť na referende podľa BBC pravdepodobne prekročila 80 percent.

Ruská Štátna duma by mohla do konca marca uzavrieť právne procedúry spojené s pripojením Krymského polostrova k subjektom Ruskej federácie, uviedol dnes pre agentúru RIA Novosti predseda branno-bezpečnostného výboru dolnej komory ruského parlamentu Franc Klincevič.

Klincevič, ktorý sa na krymskom referende zúčastnil ako pozorovateľ, vyzdvihol vysokú úroveň, na akej bolo referendum zorganizované.

Súčasne uviedol, že obyvatelia Krymu "na tento deň čakali 21 rokov a onedlho budú 16. marec sláviť ako štátny sviatok". Uviedol, že počas dnešného dňa navštívil mnoho volebných miestností a "už dávno nevidel toľko slávnostne naladených ľudí, ktorí šli voliť, často aj s malými deťmi".

Demokratický priebeh referenda a slobodné rozhodovanie voličov v ňom podľa Klinceviča konštatovali aj medzinárodní pozorovatelia.

Podľa nedávnych správ Štátna duma by mala 21. marca prerokovať návrh zákona strany Spravodlivé Rusko o pripojení Krymu k Rusku. Zákon určuje nové pravidlá vstupu nových subjektov do zväzku Ruskej federácie. Zákon bol do parlamentu predložený práve v súvislosti s dramatickými udalosťami na Ukrajine.

Predkladatelia zákona navrhujú, aby v prípade, že nie je možné uzavrieť medzištátnu zmluvu alebo v druhom štáte neexistuje funkčná vláda, bolo možné nové subjekty do zväzku Ruskej federácie prijímať na základe výsledkov referenda na tom území, ktoré prejavilo želanie stať sa súčasťou Ruskej federácie. Nový región bude možné prijať na základe federálneho ústavného zákona.