Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Aktivista, ktorý sa na súde pokúsil o samovraždu, je naspäť vo väzení

Zadržiavaný bieloruský aktivista Sciapan Latypav sa počas prvého dňa súdneho pojednávania pokúsil o samovraždu 1. júna 2021 v Minsku. Foto: TASR/AP

Latypava zadržala polícia vlani v septembri počas zásahu bieloruských bezpečnostných síl voči protivládnym demonštrantom.

Moskva 2. júna (TASR) - Bieloruský aktivista Sciapan Latypav, ktorý sa počas utorňajšieho súdneho pojednávania v Minsku pokúsil o samovraždu, sa po chirurgickom zákroku vrátil nazad do väzenia. Oznámila to v stredu nezávislá ľudskoprávna organizácia Viasna, píše agentúra AFP.

Latypav (41) sa počas prvého dňa súdneho pojednávania bodol perom do krku. Aktivista po čine zmodral a upadol do bezvedomia a bola k nemu privolaná záchranka. Viasna citujúc jeho príbuzných uviedla, že Latypav sa už vrátil do väzenia, pričom jeho rodine bolo povolené doručiť mu tam balík.

Latypava zadržala polícia vlani v septembri počas zásahu bieloruských bezpečnostných síl voči protivládnym demonštrantom. Snažil sa totiž zabrániť tomu, aby zamestnanci v službách štátu v sprievode polície zatreli opozičné graffiti na stene jednej z budov v Minsku. Aktivistu následne obvinili z organizovania nepokojov, odporovania polícii a podvodu i z toho, že chcel otráviť členov polície. Samotný Latypav všetky obvinenia popiera.

Zadržiavaný bieloruský aktivista Sciapan Latypav sa počas prvého dňa súdneho pojednávania pokúsil o samovraždu 1. júna 2021 v Minsku.
Foto: TASR/AP


Podľa Viasny, ktorá ho vlani vyhlásila za politického väzňa, sa Latypav pokúsil spáchať samovraždu v dôsledku nátlaku, ktorému čelil vo väzbe. Do súdnej siene pritom v utorok prišiel s viditeľnými modrinami. Viasna tiež uviedla, že Latypav čelil vyhrážkam vyšetrovateľov, že začnú stíhať jeho príbuzných a spolupracovníkov, ak sa neprizná k trestným činom, z ktorých je obvinený.

Po vlaňajších prezidentských voľbách vypukli v Bielorusku masové protesty proti režimu dlhoročného prezidenta Alexandra Lukašenka. Vyžiadali si niekoľko obetí na životoch, veľa zranených a stovky zadržaných, z ktorých mnohí boli odsúdení na tresty odňatia slobody.