Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Aktivisti a sámski pastieri ukončili protesty proti veterným turbínam

Aktivisti protestujú proti veterným turbínam vo Fosen, v Oslo, Nórsko, piatok 3. marca 2023. Foto: TASR/AP

Demonštranti uplynulých deväť dní vyzývali vládu, aby vo veci zasiahla. Nórsky najvyšší súd v roku 2021 rozhodol, že 151 turbín postavených v regióne Fosen porušuje práva etnickej skupiny Sámov.

Oslo 3. marca (TASR) - Stovky Sámov a environmentálnych aktivistov vrátane Grety Thunbergovej zablokovali v piatok cestu k nórskemu kráľovskému palácu v Osle. Na tomto mieste následne ukončili deväťdňový protest za odstavenie veterných turbín, ktoré stoja na pasienkoch v strednej časti krajiny a rušia soby sámskych pastierov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Demonštranti uplynulých deväť dní vyzývali vládu, aby vo veci zasiahla. Nórsky najvyšší súd totiž v roku 2021 rozhodol, že 151 turbín postavených v regióne Fosen porušuje práva etnickej skupiny Sámov garantované medzinárodnými dohovormi. Veterné turbíny sú však aj po 17 mesiacoch od rozsudku stále v prevádzke.

Rozsudok totiž neposkytol žiadne usmernenie, čo sa má spraviť s už fungujúcimi turbínami. Podľa vlády tak aj napriek verdiktu predstavujú právny problém.

Sámski pastieri sobov v Nórsku tvrdia, že obrovské veterné turbíny aj hluk, ktorý vydávajú, plašia ich zvieratá a zároveň narúšajú ich tradície.

Aktivisti, prevažne tínedžeri, začali proti turbínam demonštrovať už minulý štvrtok a od pondelka blokovali prístup na viaceré ministerstvá v Osle. Prechod na tzv. zelenú energiu by sa podľa ich slov nemal diať na úkor práv Sámov.

Vláda sa vo štvrtok sámskym pastierom ospravedlnila a výstavbu turbín označila za "porušenie ich ľudských práv". Zároveň vyzvala na hľadanie riešenia, ktoré umožní produkciu energie.

"Je dobré, že sme dostali ospravedlnenie, avšak len to našim zvieratám neposkytuje viac pasienkov," povedal médiám Terje Haugen.

Sámska aktivistka Elle Nystadová uviedla, že vláda podľa premiéra bude túto otázku riešiť ako
"prioritu". "Preto v posledný deň nášho protestu sedíme pred kráľovským palácom počas (pravidelného) týždenného zasadnutia vlády," dodala.

Aktivisti protestovali v piatok pred kráľovským palácom a stovky ďalších sa ich zišli aj pred budovou nórskeho parlamentu. Mávali sámskymi vlajkami a niektorí mali na protest naruby oblečený tradičný sámsky odev gákti.