Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Aktivisti demonštrovali v Amsterdame pred Rembrandtovým obrazom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Desiati aktivisti sa postavili pred Rembrandtov obraz s transparentom s nápisom vyzývajúcim ľudí, aby povstali a konali a nečakali až na to, kým sa zdvihne hladina morí.

Amsterdam 5. marca (TASR) - Klimatickí aktivisti zo skupiny Extinction Rebellion (Vzbura proti vyhynutiu) demonštrovali v nedeľu v múzeu Rijksmuseum v holandskom meste Amsterdam pred slávnym obrazom "Nočná hliadka" barokového maliara Rembrandta van Rijna. Samotný obraz však nepoškodili, ani ho nepoliali farbou, informuje agentúra DPA.

Desiati aktivisti sa postavili pred Rembrandtov obraz s transparentom s nápisom vyzývajúcim ľudí, aby povstali a konali a nečakali až na to, kým sa zdvihne hladina morí, uviedla holandská verejnoprávna stanica NOS.

"Posolstvo je jasné: žiadne umenie na zaplavenej planéte - prerušte väzby s fosílnymi spoločnosťami, akou sú (aerolínie) KLM," uviedli aktivisti na sociálnej sieti Twitteri. Na akcii ich sprevádzali aj ich rodičia či starí rodičia.

Ako napísali členovia Extinction Rebellion v tvíte, na akcii sa zúčastnili aktivisti vo veku 15-22 rokov. Z múzea ich napokon vyviedli von bezpečnostní pracovníci.

Hnutie Extinction Rebellion (Vzbura proti vyhynutiu) vzniklo v roku 2018 v Británii a odvtedy sa rozšírilo do mnohých krajín sveta. Organizuje demonštrácie a kampane občianskej neposlušnosti a priamej akcie zamerané proti vládam, finančným inštitúciám, energetickým firmám a mediálnym organizáciám, ktorými chcú dosiahnuť zintenzívnenie boja proti globálnemu otepľovaniu.