Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Aktivisti Greenpeace zablokovali prístup do ropnej rafinérie

Ilustračná snímka. FOTO TASR/AP Foto: TASR

Sme stále v Brofjordene, čo znamená, že zastavujeme environmentálny trestný čin a bránime akejkoľvek preprave do fjordu a z neho, uviedla pre AFP vedúca švédskej pobočky Greenpeace Isadora Wronski.

Štokholm 11. septembra (TASR) - Aktivisti z environmentálnej organizácie Greenpeace v piatok zablokovali ropnú rafinériu na západe Švédska na znak protestu proti jej plánovanému rozširovaniu. Informovala o tom agentúra AFP.

Plavidlo tejto organizácie s názvom Rainbow Warrior (Dúhový bojovník) zakotvilo vo fjorde Brofjorden pred tamojšou rafinériou vo štvrtok večer, aby tak zablokovalo príchod ropného tankera.

"Sme stále v Brofjordene, čo znamená, že zastavujeme environmentálny trestný čin a bránime akejkoľvek preprave do fjordu a z neho," uviedla pre AFP vedúca švédskej pobočky Greenpeace Isadora Wronski.

Oznámila tiež, že rafinériu budú aktivisti blokovať "tak dlho, ako to bude potrebné" — teda dovtedy, kým švédsky premiér Stefan Löfven "nezakročí a neprevezme zodpovednosť". Práve švédska vláda má rozhodnúť o tom, či umožní rozšírenie rafinérie.

Spoločnosť Preem, ktorá rafinériu vlastní, nechcela akciu bližšie komentovať. "Zameriavame sa najmä na zachovanie bezpečnosti výroby a našich zamestnancov," povedal pre AFP šéf tlačového oddelenia spoločnosti Dani Backteg. Dodal, že momentálne medzi vedením rafinérie a švédskou vládou prebiehajú v otázke rozširovania rokovania.

Greenpeace varuje, že takýto krok by mal za následok zvýšenie emisií až o milión ton oxidu uhličitého ročne, čím by švédska vláda šla priamo proti cieľom Parížskej dohody, ktorou sa spolu s ďalšími krajinami zaväzuje aktívne znižovať emisie a bojovať proti klimatickej zmene.

Vedenie rafinérie však argumentuje, že jej rozšírenie by umožnilo výrobu kvalitnejších produktov a obnoviteľných palív, čo by kompenzovalo lokálne zvýšenie emisií.