Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Aktivisti Greenpeace zablokovali transfer ruskej ropy medzi tankermi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo

Greenpeace uviedla, že od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu sledovala najmenej 299 tankerov naložených ropou či plynom z Ruska, z ktorých 132 smerovalo do Európy.

Kodaň 31. marca (TASR) - Environmentálna organizácia Greenpeace uviedla, že jej aktivisti zo severských štátov zablokovali vo štvrtok pri pobreží Dánska dva ropné tankery a zabránili tak transferu ruskej ropy. Podľa organizácie išlo o pokus zastaviť financovanie ruskej vojenskej invázie na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP a Reuters.

Greenpeace uviedla, že aktivisti v kajakoch a pevných nafukovacích člnoch z Dánska, Fínska, Nórska, Švédska a Ruska vplávali medzi dva tankery a znemožnili transfer 100.000 ton ruskej ropy medzi týmito plavidlami.

Podľa agentúry Reuters zablokovali presun ropy z tankera Seaoath, ktorý priviezol ropu z Ruska, do väčšieho tankera Pertamina Prime. Ten mal po prečerpaní ropy z niekoľkých tankerov následne smerovať do Číny.

Greenpeace uviedla, že od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu sledovala najmenej 299 tankerov naložených ropou či plynom z Ruska, z ktorých 132 smerovalo do Európy.

"Je zahanbujúce, že pokračujeme vo financovaní vojny tým, že kupujeme ruské fosílne palivá. Toto sa deje v Dánsku. Nemalo by to byť povolené," uviedol environmentálny aktivista Gustav Martner. Greenpeace pritom vyzvala na zavedenie embarga na ruské pohonné hmoty.

Zatiaľ čo Spojené štáty a Británia podnikli kroky, aby mohli zakázať dovoz ruskej ropy, krajiny Európske únie, ktoré sú z veľkej časti závislé od ruských energií, k tomuto kroku nepristúpili, pripomína Reuters.