Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Aktivisti naliali čiernu tekutinu do Fontány di Trevi v Ríme

Rímska fontána di Trevi, archívne foto. Foto: TASR/AP

Skupina približne desiatich ľudí sa tiež postavila priamo do fontány a držala pútač s textom "Nebudeme platiť za fosílne palivá".

Rím 21. mája (TASR) - Klimatickí aktivisti z talianskej odnože skupiny Posledná generácia podnikli v nedeľu akciu občianskej neposlušnosti, aby upozornili na potrebu riešiť klimatickú krízu. Do slávnej Fontány di Trevi v Ríme naliali čiernu tekutinu vyrobenú zo zriedeného rastlinného uhlia. TASR prevzala správu z talianskej tlačovej agentúry ANSA.

Skupina približne desiatich ľudí sa tiež postavila priamo do fontány a držala pútač s textom "Nebudeme platiť za fosílne palivá". Bol to odkaz na kampaň za zastavenie investovania verejných peňazí, ako aj dotácií do fosílnych palív. Podľa hnutia Posledná generácia (taliansky: Ultima Generazione) sú práve fosílne palivá zodpovedné za emisie skleníkových plynov, ktoré spôsobujú klimatickú krízu.

"Naša krajina umiera," skandovali medzi urážkami turistov a okoloidúcich, potom zasiahla polícia.

Protest sa konal po niekoľkých podobných akciách občianskej neposlušnosti z posledných týždňov v Taliansku, ktoré majú pritiahnuť pozornosť na klimatickú krízu.

Protestujúci sa v nedeľu konkrétne zmienili aj o krutých záplavách a zosuvoch pôdy v regióne Emilia Romagna na severe Talianska, vyvolaných novou vlnou extrémneho počasia, ktoré vedci spájajú s globálnym otepľovaním.