Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Aktivisti naliali do fontány pri Španielskych schodoch tekuté uhlie

Na snímke policajti vyťahujú environmentálneho aktivistu z rímskej fontány Barcaccia v blízkosti Španielskych schodov v Ríme po tom, ako do nej nalial čierne rastlinné tekuté uhlie v sobotu 1. apríla 2023. Foto: TASR/AP

Dvoch mužov a jednu ženu bezprostredne po incidente zatkla polícia.

Rím 1. apríla (TASR) - Traja klimatickí aktivisti v sobotu naliali do rímskej fontány Barcaccia v blízkosti Španielskych schodov čierne rastlinné tekuté uhlie. TASR správu prevzala z agentúry ANSA.

Dvoch mužov a jednu ženu bezprostredne po incidente zatkla polícia. Hrozí im obvinenie z poškodenia kultúrnej pamiatky. Správanie aktivistov odsúdil aj starosta Ríma Roberto Gualtieri.

Baroková Fontana della Barcaccia sa nachádza v blízkosti rímskych Španielskych schodov. Jej výstavbu si v roku 1623 objednal pápež Urban VIII. od sochára Pietra Berniniho ako súčasť plánu Vatikánu umiestniť fontánu na každé veľké námestie v Ríme. Fontána bola dokončená v roku 1629.

Agentúra ANSA pripomína, že aktivisti zo skupiny Ultima Generazione (Posledná generácia) už v minulosti uskutočnili v Taliansku viacero podobných protestných akcií. Hádzali farbu na vchod milánskej opery La Scala, prilepili sa k soche Laokoóna vo Vatikáne a zablokovali tiež tunel pod Mont Blancom či dopravu na diaľničnom obchvate Ríma.