Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Aktivisti protestovali pred summitom NATO proti politike Trumpa

Americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Protest zorganizovali desiatky organizácií, ku ktorým patria pacifistické, feministické, socialistické a protirasistické skupiny, ako aj aktivisti za sociálnu rovnosť a ochranu životného prostredia,

Brusel 7. júla (TASR) - Viac ako 1000 ľudí protestovalo v sobotu v Bruseli proti politike amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý sa budúci týždeň zúčastní v belgickej metropole na summite Severoatlantickej aliancie.

Protest zorganizovali pod heslom "Trump nie je vítaný" desiatky organizácií, ku ktorým patria pacifistické, feministické, socialistické a protirasistické skupiny, ako aj aktivisti za sociálnu rovnosť a ochranu životného prostredia, informovala agentúra DPA.

Väčšina z týchto skupín je z Belgicka, no na zozname boli aj medzinárodné organizácie ako Greenpeace a Priatelia Zeme. Spojili sa proti výzve Trumpa na to, aby spojenci USA v NATO zvýšili svoje vojenské výdavky, čo bude podľa očakávaní jedna z hlavných tém dvojdňového summitu aliancie, ktorý sa začína v stredu 11. júla.

"Odmietame sa podieľať na týchto pretekoch v zbrojení na úkor znižovania chudoby, sociálnej ochrany, boja proti klimatickej zmene, humánnej utečeneckej politike a rôznorodej spoločnosti založenej na solidárnosti,"
píše sa na webovej stránke demonštrácie.

Polícia odhadla, že na proteste sa zúčastnilo približne 1400 ľudí, vyplýva zo správy agentúry Belga.

Polícia predtým upozornila motoristov na dopravné obmedzenia v centre Bruselu, kde sa demonštranti zišli okolo 15.00 h. Pochod sa mal skončiť okolo 19.00 h.