Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Aktivisti sa ospravedlnili za pamätník s popolom obetí holokaustu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Medzinárodný osvienčimský výbor uviedol, že inštalácia zraňuje pocity ľudí, čo prežili holokaust, a narúša večný pokoj ich zabitých príbuzných.

Berlín 5. decembra (TASR) - Aktivisti z nemeckého umeleckého kolektívu Zentrum für politische Schönheit (Centrum pre politickú krásu - ZPS) sa v stredu ospravedlnili rozhnevaným židovským organizáciám za to, že v Berlíne postavili dočasný pamätník pripomínajúci nacistickú diktatúru, ktorého súčasťou je aj obrovský priehľadný stĺp s popolom obetí nacizmu. Vo štvrtok o tom informovala agentúra AP.

ZPS v tejto súvislosti uviedlo, že sa svojím činom nechcelo dotknúť obetí masového vyvražďovania Židov v Tretej ríši, ako ani ich potomkov. Podľa svojich slov sa aktivisti len snažili poukázať na hrozbu pravicového extrémizmu tým, že verejne vystavia pozostatky obetí, ktoré údajne našli neďaleko bývalých vyhladzovacích táborov v Nemecku, Poľsku a na Ukrajine.

Vo štvrtok ráno bol už podľa AP stĺp prekrytý čiernym igelitom.

ZPS umiestnilo pamätník pred budovou Spolkového snemu v pondelok. "Ide o poslednú nemeckú diktatúru a o to, či nám opäť hrozí," povedal v tejto súvislosti zakladateľ spomínaného umeleckého hnutia Philipp Ruch.

Dočasný pamätník však už v utorok skritizovali viaceré židovské organizácie ako Medzinárodný osvienčimský výbor (IAK), Ústredná rada židov v Nemecku (ZdJ) a Americký židovský výbor (AJC).

Ako uviedol IAK, inštalácia "zraňuje pocity ľudí, čo prežili holokaust, a narúša večný pokoj ich zabitých príbuzných".

Skupina aktivistov zo ZPS zorganizovala už viacero akcií, ktoré vyvolali v nemeckej spoločnosti rozruch. Pred dvoma rokmi postavili repliku berlínskeho Pomníka zavraždeným Židom Európy a umiestnili ju pred dom politika Björna Höckeho z pravicovo-populistickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD).