Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Aktivisti sa pokúsili zablokovať prístup do dediny odsúdenej na zánik

Ilustračné foto. Foto: TASR

Demonštranti, z ktorých mnohí mali na tvárach masky alebo kukly, protestujú proti rozšíreniu bane Garzweiler už niekoľko týždňov.

Berlín 10. januára (TASR) — Niekoľko stoviek klimatických aktivistov sa v utorok snažilo zablokovať vstup ťažkých mechanizmov do vysídlenej dediny Lützerath v Nemecku, ktorá má byť zrovnaná so zemou z dôvodu rozšírenia hnedouhoľnej bane.

Ako informovala agentúra Reuters, polícia v utorok začala rozoberať barikády a odtiahla aktivistov, ktorí protestovali v sede proti rozširovaniu povrchovej bane.

Demonštranti, z ktorých mnohí mali na tvárach masky alebo kukly, protestujú proti rozšíreniu bane Garzweiler už niekoľko týždňov. Vytvárali ľudské reťaze, organizovali protesty v sede a v Lützerathe obsadili opustené budovy, ktoré budú zrovnané so zemou.

Ako informovala agentúra AP, udalostiam z utorka predchádzalo rozhodnutie krajského správneho súdu v Münsteri, ktorý v pondelok neskoro večer potvrdil rozhodnutie súdu nižšej inštancie zakazujúce aktivistom zostať v dedine Lützerath. Súd tak zamietol argument aktivistov, že občianska neposlušnosť na tomto mieste je oprávnená z dôvodu klimatickej krízy.

Baňa, kde sa ťaží hnedé uhlie spaľované v neďalekých elektrárňach, sa má podľa dohody, ktorú vlani uzavrela vláda spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko a energetická spoločnosť RWE, zatvoriť do roku 2030.

Spoločnosť RWE obhajuje svoje plány na ťažbu uhlia pod Lützerathom s odôvodnením, že je to potrebné na zaistenie energetickej bezpečnosti Nemecka po obmedzení dodávok zemného plynu z Ruska po jeho invázii na Ukrajinu.

Environmentálne skupiny však spomínanú dohodu odsúdili a tvrdia, že aj tak sa v dôsledku nej vyťažia a spália stovky miliónov ton uhlia. Upozorňujú tiež, že sa tým uvoľnia obrovské objemy skleníkových plynov a Nemecko následne nebude môcť splniť svoje záväzky vyplývajúce z parížskej klimatickej dohody z roku 2015.