Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Aktivisti sa zhromaždili v mestách na podporu Rómov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dnešné podujatia sa konali v období napätia vo Francúzsku, ktoré rieši problém, čo urobiť s provizórnymi tábormi Rómov v mestách po celej krajine.

Paríž 7. októbra (TASR) - Aktivisti proti rasizmu, rómski hudobníci a ďalší ľudia sa dnes zhromaždili v európskych mestách na protest proti násiliu a diskriminácii voči Rómom a na oslavu ich kultúry.

Desiatky ľudí sa zúčastnili rómskeho pochodu hrdosti "Roma Pride" na Ľavom brehu Paríža. Organizátor podujatia Benjamin Abtan uviedol, že pochod sa uskutočnil napríklad aj v centre Prahy a konali sa tiež konferencie v mestách od Bulharska až po Dánsko.

Organizátor povedal: "Žiadame celoeurópsky boj proti rasizmu a diskriminácii a tiež oslavu rôznorodosti rómskej kultúry, ktorá je neodlučiteľnou súčasťou európskej kultúry."

Dnešné podujatia sa konali v období napätia vo Francúzsku, ktoré rieši problém, čo urobiť s provizórnymi tábormi Rómov v mestách po celej krajine. Polícia zvyčajne tieto tábory vyprázdňuje a odstraňuje. Obyvatelia juhofrancúzskeho mesta Marseille nedávno podpálili rómsky tábor, pretože Rómovia sa podľa ich slov dopúšťajú krádeží a lúpeží.

Pochodovalo sa aj v Prahe

Niekoľko desiatok ľudí, najmä detí a príslušníkov mládeže, sa dnes odpoludnia zišlo na Rašínovom nábreží v Prahe, kde sa konal prvý pochod rómskej hrdosti Roma Pride. Sprievod prešiel centrom mesta na Staromestské námestie. Informovala o tom dnes česká spravodajská webová stránka novinky.cz.

Organizátori nahlásili polícii okolo 200 účastníkov, nakoniec sa ich zišla asi polovica tohto počtu. Rómovia prišli zo Severných Čiech a pred začiatkom sprievodu tancovali a spievali. K pochodu sa pripojili aj Nerómovia.

Akciu usporiadalo združenie Konexe. Má upozorniť na zlú situáciu menšiny, z ktorej časť žije v ghettách, dospelí nemôžu zohnať prácu a deti sú posielané do zvláštnych škôl.

Sprievod sa podľa webovej stránky novinky.cz konal v 15 európskych krajinách.