Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Aktivisti v Kórei protestovali proti konzumácii psieho mäsa

Juhokórejskí aktivisti počas falošného pohrebu pre psy, aby tak protestovali proti konzumácii týchto zvierat, keďže sa začal prvý z troch dní roka určených na ich jedenie v Soule 16. júla 2020. Foto: TASR/AP

Jedenie psov nie je v Južnej Kórei legálne a ani výslovne zakázané.

Soul 16. júla (TASR) - Juhokórejskí aktivisti zorganizovali vo štvrtok falošný pohreb pre psy, aby tak protestovali proti konzumácii týchto zvierat, keďže sa začal prvý z troch dní roka určených na ich jedenie. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa kalendára má byť štvrtok prvým z troch najhorúcejších dní v Južnej Kórei a preto veľa Juhokórejčanov verí, že jedenie psieho mäsa či slepačej polievky im dodá silu, aby vysoké teploty ovzdušia zvládli.

Na proteste v metropole Soul približne desať aktivistov držalo plagáty s nápisom: "Na svete neexistujú jedlé psy." Na plagátoch bolo tiež nakreslené ovocie, ktoré by podľa nich mali Kórejčania v horúcich dňoch jesť namiesto psov.

Ďalších 20 aktivistov zorganizovalo "pseudopohreb", kde sa skláňali a pokladali biele kvety pred zarámovanú fotografiu psa. Taktiež držali fotky psov natlačených v malých klietkach. Na snímkach bolo napísané "Zastavme jedenie psieho mäsa".
Juhokórejskí aktivisti držia transparenty s nápisom "Na svete neexistujú jedlé psy" počas protestu proti konzumácii psieho mäsa vo štvrtok 16. júla 2020 v Soule. Na plagátoch bolo tiež nakreslené ovocie, ktoré by podľa nich mali Kórejčania v horúcich dňoch jesť namiesto psov.
Foto: TASR/AP

Jedenie psov nie je v Južnej Kórei legálne a ani výslovne zakázané. V krajine však postupne ubúdajú reštaurácie s možnosťou ich konzumácie, keďže mladší ľudia sa tejto tradície stránia.

Domáce zvieratá sa v Kórei stávajú čoraz viac populárnejšími a prieskum v roku 2018 ukázal, že približne 80 percent obyvateľov v predchádzajúcom roku psie mäso už nejedlo.

Mnoho ľudí je však proti zákazu konzumácie psieho mäsa, keďže to považujú za podrobenie sa nátlaku zo Západu. Starší občania si zase myslia, že jedenie psieho mäsa podporuje sexuálnu výdrž.