Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Podnetov na podmienky zadržiavania Navaľného priaznivcov pribúda

Policajti zadržali podporovateľa ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného na moskovskom Červenom námestí v utorok 2. februára 2021. Foto: TASR/AP

V sťažnosti uviedli, že v policajných autách neboli dodržané odstupy medzi ľuďmi, neboli vytvorené podmienky na umývanie a dezinfekciu rúk a ani poskytnuté rúška a rukavice.

Moskva 4. februára (TASR) - Ruská ľudskoprávna organizácia Verdikt verejnosti žiada, aby sa voči policajným zložkám začalo trestné konanie pre porušenie hygienických a epidemiologických pravidiel. Policajti sa ho údajne dopustili pri hromadnom zatýkaní účastníkov zhromaždení na podporu opozičného politika Alexeja Navaľného.

Aktivisti zaslali svoju sťažnosť Vyšetrovaciemu výboru Ruskej federácie - tzv. Sledkomu. Upozorňujú v nej na najmenej sedem faktov porušenia hygienických noriem v policajných vozidlách na prevoz osôb zadržaných na protestoch 23. a 31. januára.

V sťažnosti uviedli, že v policajných autách neboli dodržané odstupy medzi ľuďmi, neboli vytvorené podmienky na umývanie a dezinfekciu rúk a ani poskytnuté rúška a rukavice.

Okrem toho, osoby s prejavmi infekčných chorôb neboli identifikované a izolované od ostatných.

Aktivisti konštatujú, že policajné zložky takto "hrubo porušili všetky predpisy vzťahujúce sa na túto situáciu, čo spôsobilo reálnu hrozbu masovej infekcie zadržiavaných".

Polícia pritom za porušovanie hygienických a epidemiologických pravidiel - ale aj za výtržníctvo a použitie násilia voči policajtom - začala po zhromaždeniach 23. a 31. januára najmenej 40 trestných konaní voči demonštrantom.

právnici medzinárodného ľudskoprávneho združenia Agora oznámili, že sa obrátia na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP), aby zasiahol aj vo veci životných podmienok v policajných záchytných centrách v Moskve. Vo vysielaní rozhlasovej stanice Echo Moskvy to vyhlásil Pavel Čikov, šéf Agory. Podľa Čikova tieto podmienky vo väzbe sú také, že by mohli byť kvalifikované ako mučenie.

Čikov súčasne upozornil, že odvolanie na ESĽP v tejto veci bude úspešné len za predpokladu, že zadržaní pred vyšetrovateľom priznajú, že sa zúčastnili na protestnej akcii.

Uviedol totiž, že "drvivá väčšina zadržaných potom na výsluchu tvrdí, že šli len náhodou okolo," čo však "ich zbavuje možnosti (pred ESĽP) dokázať, že boli porušené ich práva na slobodu zhromažďovania".

Aktivisti za ľudské práva už skôr informovali, že moskovské väznice sú po protestoch na podporu Alexeja Navaľného preplnené zadržanými.

Vydavateľ spravodajského portálu Mediazona Piotr Verzilov napríklad zverejnil fotografiu, ktorá zachytáva jeho medzičasom už odsúdeného kolegu Sergeja Smirnova, ako je v cele určenej pre osem osôb s 28 ďalšími ľuďmi.

Aktivisti upozornili, že mnoho zadržaných zažilo, že ich polícia v skriňových vozidlách niekoľko hodín držala bez vody, jedla či možnosti ísť na toaletu. Viacerí utrpeli na protestoch zranenia a nemali si ich ako ošetriť, alebo sú chronicky chorí.