Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Aktivistka Femen v kostýme smrtky vyzývala Ukrajincov, aby sa nebáli

Policajt zadržal aktivistku ženského hnutia Femen počas jej vystúpenia v Kyjeve 22. februára 2022. Foto: TASR/AP

Organizátori oznámili, že táto akcia mala za cieľ upokojiť obyvateľov Ukrajiny a vyzvať ich, aby neverili správam o vyostrovaní situácie v krajine a nebáli sa ich.

Kyjev 22. februára (TASR) - Hnutie Femen v utorok vyzvalo obyvateľov Ukrajiny, aby sa nebáli a nepodliehali panike v dôsledku vyhrotenia situácie v krajine. Apel mal podobu performance a jeho dejiskom bola hlavná železničná stanica v Kyjeve.

Ako informovala agentúra UNIAN, hlavnou aktérkou bola mladá žena nalíčená ako zombie, oblečená len v bielych čipkových nohavičkách a pančuchách. Na hlave mala svadobný závoj a v ruke kosu. Na chrbte mala nápisy: "Never! Neboj sa! Neutekaj!" v ruštine. Na odhalenej hrudi mala zasa napísané po anglicky: "Don´t panic".

Ako informovala agentúra UNIAN, "sextrémistku" neskôr zadržala policajná hliadka, ktorej príslušníci cez ňu prehodili čierny kabát.

Organizátori oznámili, že táto akcia mala za cieľ upokojiť obyvateľov Ukrajiny a vyzvať ich, aby neverili správam o vyostrovaní situácie v krajine a nebáli sa ich.

Ukrajinské médiá predtým informovali, že podobná akcia sa uskutočnila aj pred budovou, kde sídli kancelária ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. V tomto prípade polonahá aktivistka Femen držala v náručí malé dieťa.

Akcie združenia Femen tohto druhu sa na Ukrajine konali aj v nedávnej minulosti - okrem iného aj minulý týždeň pred budovou amerického veľvyslanectva v Kyjeve, kde polonahá aktivistka Femen vyzývala diplomatov, aby napriek stupňujúcemu sa napätiu v Donbase a hromadeniu ruských vojakov neodchádzali z Ukrajiny.