Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Aktivistu Joshuu Wonga odsúdili na ďalšie štyri mesiace väzenia

Chuang Č'-feng, známy aj pod poeurópšteným menom Joshua Wong, archívna snímka. Foto: Twitter

Masové protivládne protesty v Hongkongu, ktorých účastníci protestovali proti zasahovaniu Číny do jeho osobitného autonómneho štatútu, sa pravidelne konali od júna 2019.

Hongkong 13. apríla (TASR) - Hongkonského prodemokratického aktivistu Joshuu Wonga odsúdili v utorok na štvormesačný trest odňatia slobody za organizáciu nepovoleného zhromaždenia a nepovolené maskovanie v roku 2019. Informovala o tom agentúra Reuters.

Wong (24) sa priznal k vine v oboch zmienených obvineniach, ktoré sa týkajú jeho účasti na nepovolenom zhromaždení v októbri 2019 v období vrcholiacich protivládnych protestov. Spoločne s ďalšími protestujúcimi mal na nich zahalenú tvár, čím protestoval proti hongkonskému zákazu nosiť masky na verejných zhromaždeniach. Za tieto činy mu hrozilo až trojročné väzenie. Wongovi sa tak predĺži jeho trest 13 a pol mesiaca, ktorý si už odpykáva za organizáciu nepovoleného zhromaždenia v júni 2019.

Wong bol medzi 47 prodemokratickými aktivistami, ktorých vo februári tohto roka obvinili na základe nového zákona o národnej bezpečnosti zo spriahnutia sa s cieľom vykonávať rozvratnú činnosť. Obvinenia súvisia s organizovaním neoficiálnych primárok z vlaňajšieho leta, v ktorých si prodemokratický tábor vyberal kandidátov pre voľby do hongkonskej legislatívnej rady v nádeji, že v nej po prvý raz získa väčšinu. Mnohých z vybraných kandidátov napokon vylúčili z volieb, ktoré neskôr vedenie mesta zrušilo oficiálne z dôvodu pandémie koronavírusu. Čínski a hongkonskí predstavitelia označili zmienené primárky za pokus "zvrhnúť" a "ochromiť" vládu Hongkongu a teda za hrozbu pre národnú bezpečnosť.

Masové protivládne protesty v Hongkongu, ktorých účastníci protestovali proti zasahovaniu Číny do jeho osobitného autonómneho štatútu, sa pravidelne konali od júna 2019. Trvali zhruba sedem mesiacov a zúčastnili sa na nich milióny ľudí.