Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Aktivistu v Iráne zatkli za údajné stretnutie so zadržaným párom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Televízia aktivistu neidentifikovala ani nekonkretizovala dátum jeho zatknutia.

Teherán 16. júna (TASR) - Iránske úrady zatkli ľavicového aktivistu podozrivého zo stretnutia s dvoma francúzskymi občanmi zadržiavanými od mája pre podozrenie, že v Iráne podnecovali protivládne nepokoje. Podľa agentúry AFP o tom vo štvrtok informovali iránske štátne médiá.

K zatknutiam týchto osôb došlo v čase, keď Irán zažíva vlnu nepokojov, ktoré vyvolali zhoršujúca sa ekonomická situácia a čoraz menšia perspektíva, že americké sankcie uvalené na Teherán budú zmiernené.

Iránska štátna televízia vo štvrtok informovala, že "aktivista marxistickej ľavice, ktorého poslaním bolo podnecovať nepokoje v radoch pracujúcej triedy, bol zatknutý, keď sa pripravoval na útek z krajiny".

Televízia aktivistu neidentifikovala ani nekonkretizovala dátum jeho zatknutia. Uviedla len, že agenti tajnej služby ho zadržali v provincii Západný Azerbajdžan, ktorá hraničí s Tureckom.

AFP pripomenula, že Irán od 7. mája zadržiava predstaviteľku francúzskeho odborového zväzu učiteľov Cécile Kohlerovú a jej partnera Jacquesa Parisa, a to na základe podozrenia, že "vstúpili do krajiny s cieľom zasiať chaos a destabilizovať spoločnosť".

Predstavitelia francúzskych odborových zväzov vo svojej reakcii vysvetlili, že dvojica bola v Iráne na dovolenke počas veľkonočných školských prázdnin vo Francúzsku.

Francúzska vláda označila zatknutie svojich občanov za "neopodstatnené" a žiada ich okamžité prepustenie.

AFP pripomenula, že školy v Iráne v uplynulých mesiacoch zažili sériu protestných akcií učiteľov, ktorí sa na protestných zhromaždeniach schádzali aj pred pobočkami ministerstva školstva v celej krajine.

V stredu skupina nezávislých expertov OSN vyjadrila znepokojenie z "násilného zásahu" proti učiteľom a širšej občianskej spoločnosti v Iráne. Experti, ktorých vymenúva OSN, ale nevyjadrujú sa v jej mene, uviedli, že úrady v islamskej republike zatkli alebo predvolali na výsluch viac ako 80 učiteľov.