Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Špeciálne jednotky Talibanu strážia kábulské letisko od 28. augusta

Na archívnej snímke amerických námorných síl afganské dievčatko čaká so svojou rodinou pred nástupom do lietadla amerických vzdušných síl Boeing C-17 Globemaster III počas evakuácie na medzinárodnom letisku Hamída Karzaja v Kábule. Foto: TASR/AP

Taliban má v úmysle úplne prevziať kontrolu nad letiskom 31. augusta, tvrdí stanica al-Džazíra.

Káhira 30. augusta (TASR) - Afganské hnutie Taliban nasadilo 28. augusta na letisko v metropole Kábul svoje špeciálne jednotky, aby tam dohliadali na bezpečnosť. Podľa agentúry TASS o tom informovala v pondelok stanica al-Džazíra s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa Talibanu.

"Naše jednotky špeciálnych síl sme nasadili na kábulské letisko pred dvoma dňami. Nepotrebujeme od nikoho vojenskú pomoc," uviedol predstaviteľ Talibanu.

Podľa al-Džazíry Taliban opäť zdôraznil, že je "pripravený samostatne udržať bezpečnosť na kábulskom letisku po tom, ako sa z neho americké jednotky úplne stiahnu". Podľa al-Džazíry má Taliban v úmysle úplne prevziať kontrolu nad letiskom 31. augusta.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron síce navrhol vytvorenie bezpečnej zóny v Kábule, aby sa pokračovalo v humanitárnych operáciách, hovorca Talibanu v Katare Suhajl Šáhín však pre rozhlasovú stanicu France Inter povedal, že "to nie je potrebné".

TASS poznamenal, že situácia v Afganistane sa zhoršila po tom, čo americký prezident Joe Biden v apríli oznámil svoje rozhodnutie ukončiť operácie v krajine. Hnutie Taliban urýchlene spustilo rozsiahlu útočnú operáciu a 15. augusta vstúpilo do Kábulu bez toho, aby narazilo na odpor. Metropolu ovládlo v priebehu niekoľkých hodín. Prezident Afganistanu Ašraf Ghaní vzápätí svoju vlasť opustil. Mnoho krajín evakuovalo svojich občanov a zamestnancov ambasád. Taliban prevzal kontrolu nad územím krajiny a nariadil všetkým zahraničným silám odísť do 31. augusta. Varoval, že v opačnom prípade bude ich ďalšia prítomnosť považovaná za ďalšiu okupáciu.

Na archívnej snímke Joe Biden.
Foto: TASR/AP


Dňa 26. augusta došlo v blízkosti budovy kábulského letiska, ktorú západné krajiny používali na evakuáciu zahraničných občanov, k dvom silným výbuchom, ktoré podnikli samovražední atentátnici. Pri útokoch zahynulo viac ako 200 ľudí vrátane 13 amerických vojakov. V pondelok ráno americké systémy protivzdušnej obrany zachytili niekoľko rakiet vypálených na letisko, jedna z nich zasiahla areál letiska. K zodpovednosti za oba útoky sa prihlásila odnož teroristickej organizácie Islamský štát (IS).