Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Al-Káida potvrdila, že v Jemene zahynul vodca jej obávanej odnože AQAP

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pri útoku, ktorý je pripisovaný Spojeným štátom, prišiel o život Hamád bin Hamúd Tamímí - najvyššie postavený vodca organizácie al-Káida na Arabskom polostrove (AQAP).

Dubaj 5. marca (TASR) - Džihádistická sieť al-Káida v nedeľu potvrdila smrť vysokopostaveného predstaviteľa svojej jemenskej odnože, informovala spravodajská skupina SITE.

Pri útoku, ktorý je pripisovaný Spojeným štátom, prišiel o život Hamád bin Hamúd Tamímí - najvyššie postavený vodca organizácie al-Káida na Arabskom polostrove (AQAP), ktorú Washington považuje za jednu z najnebezpečnejších odnoží globálnej siete džihádistov.

Terčom útoku spáchaného 26. februára za pomoci bezpilotného lietadla bol Tamímího dom v provincii Marib na severe Jemenu, dodala SITE monitorujúca džihádistické webové stránky. Tamímí zahynul spolu so svojím osobným strážcom.

Tamímí - pôvodom Saudskoarab známy aj ako Abdal Azíz Adnání - stál na čele rady vedenia AQAP a pôsobil ako "sudca" tejto militantnej skupiny, uviedli zdroje agentúry AFP.

Agentúra objasnila, že AQAP a miestni militanti lojálni zoskupeniu Islamský štát ťažia z občianskej vojny v Jemene, v ktorej proti sebe stoja Iránom podporovaní šiitskí povstalci, známi ako húsíovia, a vládne sily podporované koalíciou vedenou Saudskou Arábiou.

AQAP má na konte viaceré operácie proti húsíom i vládnym silám, ako aj sporadické útoky v zahraničí.

Vodcovia AQAP sú terčom útokov bezpilotných lietadiel už viac ako dve desaťročia, i keď ich počet sa v posledných rokoch znížil, konštatovala AFP.

Občianska vojna v Jemene vypukla v roku 2014, keď húsíovia obsadili hlavné mesto Saná. V dôsledku vojny v Jemene zahynulo už približne 377.000 ľudí a milióny ďalších boli nútené opustiť svoje domovy. OSN označuje situáciu v Jemene za najväčšiu humanitárnu krízu súčasnosti.