Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Al-Káida varovala Britániu pred vydaním radikála do Jordánska

Abú Katada Foto: TASR/AP

Radiálny klerik Abú Katada pôvodom z Jordánska bol v minulosti obvinený, že pôsobil ako významný spolupracovník al-Káidy a mal úzke kontakty na jej lídra Usámu bin Ládina.

Dubaj 10. apríla (TASR) - Teroristická sieť al-Káida varovala Britániu pred vydaním radikálneho moslimského duchovného Abú Katadu do Jordánska. Podľa al-Káidy by takýto krok "otvoril dvere zla" pre Britániu a jej občanov.

Britský súd vo februári rozhodol, že extrémistický moslimský kazateľ Abú Katada, ktorý je už šesť rokov vo väzbe, musí byť prepustený na kauciu. Odvtedy žije za prísnych podmienok vo faktickom domácom väzení, kde by mal zostať až do ukončenia súdneho konania o svojej deportácii.

Al-Káida údajne získala informácie že Londýn plánuje vydať šejka Katadu do Jordánska, ktoré sa zaručilo, že mu po návrate nebude hroziť mučenie. Uvádza sa to vo vyhlásení zverejnenom v noci nadnes na islamistickej webovej stránke, ktorého autenticitu nebolo možné overiť.

Klerik pôvodom z Jordánska bol v minulosti obvinený, že pôsobil ako významný spolupracovník al-Káidy a mal úzke kontakty na jej lídra Usámu bin Ládina.

V Británii žije Abú Katada od roku 1993. Vo väzbe je s prestávkami od roku 2002 na základe britských protiteroristických zákonov. Tamojšie úrady však proti nemu nedokázali zhromaždiť dostatok dôkazov na začatie súdneho procesu.

V Jordánsku 51-ročného Katadu dvakrát usvedčili z účasti na teroristických trestných činoch. Británia považuje klerika za bezpečnostnú hrozbu a chce ho deportovať pred londýnskymi olympijskými hrami, ktoré sa začnú 27. júla.

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v januári rozhodol, že kazateľa nemožno vydať do Jordánska. Podľa súdu existuje závažné riziko, že v Jordánsku budú proti nemu použité svedectvá získané mučením.