Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Al-Káida zverejnila video, ktoré údajne nahovoril zabitý al-Zawáhirí

Vodca teroristickej organizácie al-Káida Ajman Zawahrí. Foto: TASR/AP

Spojené štáty ponúkajú za informácie vedúce k jeho zatknutiu odmenu vo výške desať miliónov dolárov.

Káhira 23. decembra (TASR) - Teroristická sieť al-Káida zverejnila 35-minútovú nahrávku, ktorú podľa slov tejto skupiny nahovoril jej vodca Ajman Zawáhirí, hoci podľa predchádzajúcich informácií ho americké jednotky zabili pri zásahu v auguste 2022. Správu priniesla v piatok americká spoločnosť SITE Intelligence Group, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra Reuters.

Nahrávka neobsahovala dátum a jej prepis neuvádzal jasne časový rámec, kedy mohla byť urobená.

Zawáhirího zabili americké jednotky pri vzdušnom útoku v Afganistane. Išlo o najväčší úder pre militantnú organizáciu al-Káida od roku 2011, keď americké špeciálne sily zabili jej zakladateľa Usámu bin Ládina.

Zawáhirí sa dlhé roky skrýval a operácia zacielená na jeho lokalizovanie a zabitie bola výsledkom "starostlivej, trpezlivej a vytrvalej" práce protiteroristickej a špionážnej komunity, vyhlásil vysokopostavený predstaviteľ administratívy USA.

Al-Káida nevymenovala jeho nástupcu. Avšak podľa expertov je hlavným kandidátom na túto rolu Sajf al-Adil - záhadný, v ústraní žijúci bývalý dôstojník egyptských špeciálnych síl, ktorý je vysokopostaveným členom al-Káidy.

Spojené štáty ponúkajú za informácie vedúce k jeho zatknutiu odmenu vo výške desať miliónov dolárov.