Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Albanese: Austrália chce zvýšiť spoluprácu s Indiou

Na snímke indický premiér Narendra Módi s austrálskym náprotivkom Anthonym Albanesem v piatok 10. marca 2023. Foto: TASR - AP

Albanese na návštevu Indie pricestoval v stredu 8. marca.

Naí Dillí 10. marca (TASR) - Austrália chce s Indiou posilniť spoluprácu v oblasti bezpečnosti a prehĺbiť hospodárske a kultúrne väzby. Povedal to v piatok premiér Anthony Albanese pred stretnutím s indickým premiérom Naréndrom Módím. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Albanese na návštevu Indie pricestoval v stredu 8. marca. Vo štvrtok sa zúčastnil na recepcii v prezidentskom paláci v Naí Dillí, po ktorej vyjadril odhodlanie oboch krajín posilňovať vzájomné vzťahy.

Obe krajiny sa usilujú posilniť zoskupenie Štvorstranný bezpečnostný dialóg (QUAD), ktorého členmi sú tiež Japonsko a USA. Cieľom QUAD je vytvoriť v Ázii protiváhu rastúcemu vplyvu Číny.

"Musíme zaistiť, aby bezpečnostné aktíva Austrálie boli čo najlepšie a aby sme zvyšovali našu spôsobilosť. Takisto však musíme budovať vzťahy," povedal Albanese. "V poslednom období zlepšujeme aj svoje vzťahy s Čínou," uviedol.

Austrálsky premiér vo štvrtok Indiu označil za partnera na najvyššej úrovni a uviedol, že obe krajiny sa usilujú udržať indo-tichomorskú oblasť otvorenú, prosperujúcu a prístupnú pre všetkých.

Albanese vo štvrtok navštívil aj kriketový zápas medzi Indiou a Austráliou v indickom štáte Gudžarát a stretol sa s poprednými indickými podnikateľmi v meste Bombaj, ktoré je finančným centrom krajiny. Prezrel si aj indickú lietadlovú loď INS Vikrant, ktorá bola do prevádzky zaradená vlani v septembri.