Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

NATO začalo modernizovať albánsku leteckú základňu

Na archívnej snímke premiér Albánska Edi Rama Foto: TASR Martin Baumann

Albánsky premiér Edi Rama uviedol, že rozhodnutie NATO použiť komplex ako svoju taktickú základňu potvrdzuje skutočnosť, že malé Albánsko je napriek tomu pridanou hodnotou tejto aliancie.

Tirana 20. januára (TASR) - Severoatlantická aliancia (NATO) začala vo štvrtok pracovať na modernizácii albánskej leteckej základne Kucova, ktorá sa po dokončení prác stane podporným letiskom pre aliančné operácie. Informovala o tom agentúra AP.

Modernizácia v hodnote 51 miliónov eur bude zahŕňať renováciu pristávacej dráhy, hangárov či skladov. Cieľom je zvýšenie interoperability v rámci NATO.

Základňa Kucova sa zachádza približne 80 kilometrov južne od hlavného mesta Tirana. Primárne bude slúžiť pre potreby Albánska, avšak zároveň bude poskytovať letecké zásobovacie služby a logistickú podporu v rámci operácii NATO.

Albánsky premiér Edi Rama uviedol, že rozhodnutie NATO použiť komplex ako svoju taktickú základňu "potvrdzuje skutočnosť, že malé Albánsko je napriek tomu pridanou hodnotou tejto aliancie".

Spomínaná letecká základňa bola postavená ešte v 50. rokoch minulého storočia. Prvý sovietsky prúdový bombardér Iliušin Il-28 tam pristál v roku 1957 a neskôr boli na základni umiestnené stíhacie stroje typu Mig-17. Kucova bola počas komunistického režimu prezývaná "Stalinove mesto". Albánsko prestalo používať svojich 224 vojenských lietadiel sovietskej aj čínskej výroby v roku 2005 a plocha základne Kucova sa zmenila na ich "cintorín".

Albánsko je členom NATO od roku 2009. Minulý rok sa v krajine konalo medzinárodné vojenské cvičenie Defender-Europe 21 pod vedením americkej armády.