Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Albánsky parlament zriadil výbor, ktorý má rozhodnúť o impeachmente

Albánsky prezident Ilir Meta, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Deväťčlenný vyšetrovací výbor bude vyšetrovať prezidenta Ilira Metu pre zjavné porušenie ústavy.

Tirana 7. mája (TASR) - Albánsky parlament zriadil v piatok vyšetrovací výbor, ktorý má rozhodnúť o možnom impeachmente prezidenta tejto balkánskej krajiny.

Ako píše agentúra AP, zákonodarcovia schválili pomerom hlasov 96:6 vytvorenie deväťčlenného výboru, ktorý vykoná vyšetrovanie prezidenta Ilira Metu "pre závažné a zjavné porušenie ústavy".

Vládnuca Socialistická strana Albánska (PS) obviňuje prezidenta Metu, že porušil ústavu, keď sa pred aprílovými voľbami verejne postavil proti premiérovi a predsedovi PS Edimu Ramovi. Socialisti však napriek tomu získali vo voľbách z 25. apríla 74 z 140 parlamentných kresiel, čo im umožnilo zostaviť jednofarebnú vládu.

Prezident Meta počas predvolebnej kampane obvinil premiéra Ramu z vedenia "kleptokratického režimu" a z koncentrovania legislatívnej, administratívnej a súdnej moci vo svojich rukách. Taktiež premiéra kritizoval za nezvládnutie pandémie koronavírusu.

Poslanci PS poverili výbor preštudovaním troch špecifických článkov ústavy. Jeden káže, aby bol prezident nestranný, druhý zakazuje prezidentovi zastávať akúkoľvek inú funkciu a v treťom sa uvádza, že prezidenta možno odvolať za závažné porušene ústavy.

Meta však v reakcii na rozhodnutie parlamentu uviedol, že nový vyšetrovací výbor neuzná.

"Inštitúcia prezidenta republiky neuzná žiadne protiústavné alebo nezákonné rozhodnutie, akékoľvek kroky jednostranného parlamentu, či rozhodnutie akejkoľvek inej bábkovej inštitúcie tohto kleptokratického režimu," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré prečítal prezidentov hovorca Tedi Blushi.

Ako pripomína AFP, predvolebnú kampaň v Albánsku sprevádzali osobné útoky medzi jednotlivými kandidátmi, no v poslednom týždni ju poznačila najmä prestrelka medzi priaznivcami dvoch hlavných konkurenčných strán, ktorá si vyžiadala jednu obeť.

Napriek napätej atmosfére prebehol samotný volebný deň bez incidentov. EÚ v utorok ocenila organizáciu volieb a vyzvala všetky strany, aby rešpektovali ich výsledok.