Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Parlamentné voľby v Albánsku sa uskutočnia 25. apríla budúceho roka

Albánska volička hádže do urny svoj hlas počas hlasovania v parlamentných voľbách vo volebnej miestnosti v Tirane 25. júna 2017. Foto: TASR/AP

V Albánskom parlamente v súčasnosti dominujú ľavicoví socialisti, ktorí by podľa očakávaní mali zvíťaziť v budúcich voľbách.

Tirana 7. septembra (TASR) - Albánsky prezident Ilir Meta stanovil v nedeľu 25. apríl 2021 ako termín pre parlamentné voľby v krajine, čo je kľúčová podmienka začatia rokovaní o vstupe do Európskej únie. Informovala o tom agentúra AP.

Meta oznámil termín volieb 140 nových poslancov po rozhovoroch s politickými stranami počas týždňa a ústavných zmenách, ktoré boli prijaté skôr v priebehu roka s cieľom zlepšiť volebný proces.

Voľby v postkomunistickom Albánsku dosiaľ vždy sprevádzali spory a poznačili ich nezrovnalosti vrátane kupovania hlasov či manipulácie s výsledkami sčítania, píše AP.

Parlament v júli schválil ústavné zmeny, ktoré umožňujú otvorené kandidátne listiny, vopred vytvorené koalície strán a elektronickú identifikáciu voličov. Zámerom týchto krokov je odpolitizovať ústrednú volebnú komisiu a realizovať ďalšie odporúčania Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá monitoruje voľby v krajine.

Zmeny ústavy boli prijaté po dohode albánskych politických strán, ku ktorej prispelo sprostredkovanie Spojených štátov, Európskej únie a Spojeného kráľovstva.

V Albánskom parlamente v súčasnosti dominujú ľavicoví socialisti, ktorí by podľa očakávaní mali zvíťaziť v budúcich voľbách.