Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Albánsko pred letnou sezónou zruší všetky protipandemické opatrenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR AP

Znamená to, že od 1. mája skončí povinnosť nosenia rúšok vo vnútorných priestoroch a nočné kluby nebudú podliehať zákazu vychádzania od 23.00 h.

Tirana 26. apríla (TASR) - Albánske úrady sa rozhodli pred letnou dovolenkovou sezónou zrušiť všetky zostávajúce opatrenia zavedené v boji proti ochoreniu COVID-19. TASR správu prevzala od agentúry AP s odvolaním sa na utorkové oznámenie miestneho výboru expertov.

Znamená to, že od 1. mája skončí povinnosť nosenia rúšok vo vnútorných priestoroch a nočné kluby nebudú podliehať zákazu vychádzania od 23.00 h. Na hraničných priechodoch už viac nebude potrebné predložiť doklad o očkovaní ani negatívny výsledok PCR testu.

Úrady vyzvali obyvateľov, aby sa naďalej dávali zaočkovať proti koronavírusu. Približne 60 percent z 2,8 milióna Albáncov dostalo dve dávky proticovidovej vakcíny, zatiaľ čo tretiu dávku dostalo len 12,4 percenta obyvateľov. Úrady vyzvali ľudí starších ako 60 rokov, aby sa dali zaočkovať aj štvrtou dávkou.

Albánsko hlási výrazný pokles v počte nových denných prípadov nákazy koronavírusom. Od začiatku pandémie albánske ministerstvo zdravotníctva zaznamenalo približne 275.000 prípadov a 3496 úmrtí súvisiacich s týmto vírusom.