Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Prívrženci albánskej opozície protestovali proti demolácii divadla

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Polícia spred budovy divadla odtiahla krátko pred začiatkom demolácie skupinu demonštrantov zloženú z umelcov aj viacerých opozičných lídrov.

Tirana 17. mája (TASR) - Albánska polícia sa v nedeľu ráno dostala v hlavnom meste Tirana do potýčok s prívržencami opozície, ktorí tam protestovali proti zbúraniu starej budovy národného divadla. Informovala o tom agentúra AP.

Polícia spred budovy divadla odtiahla krátko pred začiatkom demolácie skupinu demonštrantov zloženú z umelcov aj viacerých opozičných lídrov.

Rozhodnutie vlády o zbúraní budovy divadla, postavenej ešte počas druhej svetovej vojny, v čase, keď Albánsko okupovalo Taliansko, sa stretlo s nesúhlasom umelcov a ďalších ľudí, ktorí namiesto toho žiadali o renováciu tejto stavby.

Na proteste podľa vyjadrenia nemenovaného príslušníka politickej opozície zadržala polícia asi 30 ľudí vrátane jedného novinára. Polícia tieto informácie nekomentovala.

Televízia však odvysielala zábery, na ktorých je vidno ako polícia z protestu v dodávke odváža aj Moniku Kryemadhiovú, šéfku opozičnej strany Socialistické hnutie za integráciu (LSI), ktorá je manželkou albánskeho prezidenta Ilira Metu.

Líder opozičnej Demokratickej strany Albánska (DP) Lulzim Basha občanov vyzval, aby pre demoláciu divadla požadovali odstúpenie vlády.