Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Albánska Demokratická strana vylúčila svojho spoluzakladateľa Berishu

Sali Berish, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Okrem Berishu bolo vylúčených aj ďalších osem členov PD, ktorí - rovnako ako Berisha - spochybňujú legitimitu súčasného vodcu strany Lulzima Bashu.

Priština/Belehrad 11. januára (TASR) - Albánska Demokratická strana (PD) vylúčila svojho spoluzakladateľa, bývalého prezidenta a premiéra Saliho Berishu. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

Médiá v albánskom hlavnom meste Tirana informovali, že toto rozhodnutie padlo na niekoľkohodinovom rokovaní výkonnej rady PD, ktoré sa skončilo v utorok v skorých ranných hodinách.

Okrem Berishu bolo vylúčených aj ďalších osem členov PD, ktorí - rovnako ako Berisha - spochybňujú legitimitu súčasného vodcu strany Lulzima Bashu.

Boj o moc v PD medzi Bashom a Berishom eskaloval minulú sobotu, keď tisíce Berishových priaznivcov vtrhli do sídla PD. Privolaná polícia na rozohnanie davu použila slzotvorný plyn.

Vnútrostranícky konflikt, ktorý je mocenským bojom medzi Bashom a Berishom, však trval už niekoľko týždňov.

Berishu totiž vlani v septembri - na podnet Bashu - vylúčili z parlamentnej frakcie PD. Dôvodom bolo, že Spojené štáty v máji 2021 pre podozrenia z korupcie zakázali Berishovi a niekoľkým jeho príbuzným vstup do krajiny.

Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken vtedy kritizoval, že v rokoch 2005-13, keď bol Berisha premiérom, jeho "korupčné praktiky podkopali demokraciu v Albánsku".

Ako dodala agentúra AP, 77-ročný Berisha, ktorý bol v rokoch 1992-97 prezidentom Albánska, viní Bashu, že sa stal "rukojemníkom" predsedu vlády Ediho Ramu zo Socialistickej strany (PS).

Kritici v Albánsku obviňujú Berishu z rozsiahlej korupcie a rodinkárstva. Hovorí sa, že je zodpovedný aj za volebné podvody. Ako prezident bol obviňovaný z vyvolávania konfliktov hraničiacich s občianskou vojnou.

Basha stojí na čele PD od roku 2013. Berishu na tomto poste vystriedal po tom, čo exprezident po ťažkej volebnej porážke odstúpil z predsedníctva strany.