Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Albánsky súd rozhodol, že zbúranie národného divadla bola chyba

Foto: Ilustračné foto

Budovu starého divadla, postavenú ešte počas druhej svetovej vojny, v čase, keď bolo Albánsko okupované Talianskom, strhli vlani v máji.

Tirana 3. júla (TASR) - Albánsky ústavný súd v piatok rozhodol, že zbúranie starej budovy národného divadla nebolo správne a nariadil pozastavenie stavebných prác na novom divadle. Informovala o tom agentúra AP, pripomínajúc, že o posúdenie správnosti rozhodnutia o demolácii divadla požiadal súd albánsky prezident Ilir Meta.

Budovu starého divadla, postavenú ešte počas druhej svetovej vojny, v čase, keď bolo Albánsko okupované Talianskom, strhli vlani v máji. Došlo k tomu po tom, ako polícia rozohnala skupinu umelcov a opozičných politikov, ktorí tam proti jej zbúraniu protestovali.

Demonštranti považovali budovu z 30. rokov minulého storočia postavenú v talianskom štýle za architektonické dedičstvo a vládu žiadali o jej renováciu v súlade s pôvodnými stavebnými plánmi.

Vláda ani mestská radnica v Tirane, pod ktorej jurisdikciu divadlo spadá, sa dosiaľ k piatkovému rozsudku nevyjadrili.

Vláda však už skôr spustila výstavu nového divadla za 30 miliónov eur, ktoré navrhli dánski architekti z ateliéru Bjarke Ingels Group.