Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Albánsko žiada Radu Európy o zrušenie rezolúcie z roku 2011

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Parlamentné zhromaždenie Rady Európy v roku 2011 prijalo rezolúciu, v ktorej žiadalo vytvorenie misie Európskej únie v Kosove s cieľom vyšetriť "vojnové zločiny a obchodovanie s orgánmi".

Tirana 22. júla (TASR) - Albánsky parlament požiadal Radu Európy, aby zrušila rezolúciu z roku 2011, v ktorej sa uvádzajú medzičasom nepodložené obvinenia z odoberania ľudských orgánov počas vojny v Kosove v 90. rokoch. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Parlament vo štvrtok neskoro večer zahlasoval pomerom hlasov 125:0 v prospech návrhu, ktorým Tirana žiada Radu Európy, ktorá je najvyšší európsky orgán pre ľudské práva, aby zbavila Albánsko i Kosovo obvinení z obchodovania s orgánmi. Podporovatelia tejto iniciatívy uviedli, že takýto krok by pomohol normalizovať vzťahy medzi Kosovom a Srbskom, píše AP.

Parlamentné zhromaždenie Rady Európy v roku 2011 prijalo rezolúciu, v ktorej žiadalo vytvorenie misie Európskej únie v Kosove s cieľom vyšetriť "vojnové zločiny a obchodovanie s orgánmi" v Kosove a Albánsku.

Zhromaždenie pritom uviedlo obvinenia, že bojovníci už rozpustenej Kosovskej oslobodzovacej armády (KLA) obchodovali s ľudskými orgánmi odobratými väzňom, zabitým Srbom i svojim druhom - etnickým Albáncom v Kosove aj Albánsku.

Rezolúcia sa opierala o správu švajčiarskeho politika Dicka Martyho - vyšetrovateľa Rady Európy - z roku 2010, v ktorej sa uvádza, že KLA bola zodpovedná za smrť stoviek Srbov, Rómov a etnických Albáncov podozrivých zo spolupráce so Srbmi počas kosovskej vojny v rokoch 1998-1999.

KLA bojovala proti srbským silám v snahe získať nezávislosť pre Kosovo, ktoré bolo vtedy srbskou provinciou, píše AP.

V návrhu, ktorý prijali albánski zákonodarcovia, sa uvádza, že tvrdenia v Martyho správe "zostávajú nepodložené, nedokázané a nezakladajú sa na dôkazoch a faktoch, a preto by ich národné aj medzinárodné inštitúcie mali považovať za takéto".

Albánsky premiér Edi Rama, líder socialistov, vo štvrtok označil Martyho správu za "obludnú" a odsúdil, že KLA dostala charakteristiku "zločineckej teroristickej jednotky, ktorá sa zaoberá obchodovaním s orgánmi".

Počas bojov medzi KLA a srbskými vojenskými silami zahynulo viac ako 13.000 ľudí, väčšinou etnických Albáncov, predtým než 78-dňová bombardovacia kampaň NATO prinútila Srbsko stiahnuť svoje jednotky a odovzdať kontrolu OSN a Aliancii.

Kosovo vyhlásilo nezávislosť od Srbska v roku 2008. Spojené štáty a väčšina krajín Západu ho uznávajú sa suverénny štát, ale Srbsko, ktoré podporujú spojenci Rusko a Čína, nie.