Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Albánsky expremiér tvrdí, že Británia mu zakázala vstup do krajiny

Na archívnej snímke Sali Berisha Foto: TASR/AP

Obvinenia voči svojej osobe označil za ohováranie, za ktorým podľa neho stoja albánsky premiér Edi Rama a americký miliardár George Soros.

Tirana 23. júla (TASR) - Bývalý albánsky premiér a prezident Sali Berisha v piatok uviedol, že Spojené kráľovstvo mu zakázalo vstup na jeho územie pre podozrenia z účasti na organizovanom zločine a korupcii. Berisha všetky obvinenia odmietol. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Britské veľvyslanectvo v Tirane vo štvrtok na Twitteri uviedlo, že Spojené kráľovstvo podniklo tento týždeň "opatrenia proti niekoľkým albánskym jednotlivcom s väzbami na kriminalitu a korupciu". O aké konkrétne osoby ide, nespresnilo.

Berisha však potvrdil, že patrí k osobám, ktoré majú zakázaný vstup na územie Británie. O zmienenom zákaze ho informoval prostredníctvom listu britský minister vnútra. Obvinenia voči svojej osobe označil za ohováranie, za ktorým podľa neho stoja albánsky premiér Edi Rama a americký miliardár George Soros.

Ako dodala agentúra AFP, 77-ročný Berisha dostal minulý rok tiež zákaz vstupu do Spojených štátov pre "korupčné činy, keď bol premiérom".

V roku 1992 sa stal Berisha prvým demokraticky zvoleným prezidentom Albánska po páde komunizmu. V rokoch 2005 - 2013 bol premiérom.