Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Albánsky parlament ani v treťom kole voľby nezvolil nového prezidenta

Na archívnej snímke z 25. mája 2022 dvaja muži sedia pred budovou opery pred historicky prvým finále Európskej konferenčnej ligy v Tirane. Foto: TASR/AP

Hoci v prvých troch kolách v priebehu uplynulých troch týždňov neboli odovzdané žiadne hlasy, právna komisia parlamentu napriek tomu považuje tieto hlasovania z formálneho hľadiska za vykonané.

Tirana 30. mája (TASR) - Albánskemu parlamentu sa v pondelok nepodarilo zvoliť nového prezidenta tejto balkánskej krajiny, pretože ani do tretieho kola nebol nominovaný žiadny kandidát. TASR správu prevzala od agentúry AP.

Vládnuca Socialistická strana Albánska (PS) a opozícia nedokázali dosiahnuť kompromis a nenavrhli žiadneho nezávislého kandidáta, ktorý by nahradil prezidenta Ilira Metu.

Ústava predpokladá päť zasadnutí pre voľbu prezidenta, pričom v prvých troch kolách musí víťaz získať najmenej tri pätiny hlasov, čo znamená podporu 84 poslancov. V posledných dvoch kolách stačí len väčšina hlasov, teda podpora 71 zákonodarcov. Vládnuci socialisti majú 74 z 140 parlamentných kresiel.

Hoci v prvých troch kolách v priebehu uplynulých troch týždňov neboli odovzdané žiadne hlasy, právna komisia parlamentu napriek tomu považuje tieto hlasovania z formálneho hľadiska za vykonané. Ďalšie kolo hlasovania by sa malo uskutočniť budúci pondelok. Na to, aby sa parlament mohol zaoberať vybraným kandidátom, ho musí podporiť najmenej 20 poslancov.

Prezidentský úrad má v Albánsku prevažne reprezentatívnu rolu a vo všeobecnosti sa chápe ako apolitický. Prezident má však určité právomoci v oblasti súdnictva a ozbrojených síl. Funkciu hlavy štátu je možné vykonávať najviac dve funkčné obdobia.

Meta, ktorý sa stal prezidentom v roku 2017, bol pred založením malej ľavicovej strany Socialistické hnutie za integráciu (LSI) členom PS. Ako prezident sa pravidelne dostáva do konfliktov s vládou a nemá jej podporu na druhé funkčné obdobie.