Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Albánsky prezident podporil expremiéra, ktorého USA vinia z korupcie

Sali Berisha, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Albánsky expremiér sa podľa amerického rezortu diplomacie v minulosti podieľal na rôznych korupčných praktikách vrátane sprenevery verejných prostriedkov.

Tirana 22. mája (TASR) - Albánsky prezident Ilir Meta vyjadril v sobotu podporu expremiérovi krajiny Salimu Berishovi, ktorému USA nedávno zakázali vstup na ich územie pre obvinenia z korupcie. Informovala o tom agentúra AP.

Meta zverejnil list adresovaný bývalému premiérovi Berishovi, v ktorom označil krok zo strany USA za "hanebný" a "hnusný" čin, vyvolaný "protialbánskym lobingom", cituje AP.

Spojené štáty zakázali Berishovi vstup na svoje územie v stredu, pričom toto rozhodnutie zdôvodnili jeho účasťou na korupčnej trestnej činnosti. Informoval o tom americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Okrem samotného Berishu sa zákaz cestovania do USA vzťahuje aj na jeho manželku a dve deti.

Albánsky expremiér sa podľa amerického rezortu diplomacie v minulosti podieľal na rôznych korupčných praktikách vrátane sprenevery verejných prostriedkov či manipulovania procesov verejného obstarávania. Cieľom jeho konania bolo vlastné obohatenie, alebo obohatenie príbuzných či politických spojencov, píše sa vo vyhlásení ministra Blinkena.

Sali Berisha (76), pôvodnou profesiou kardiológ a univerzitný profesor, bol premiérom Albánska v rokoch 2005 - 2013 a predtým v 90. rokoch zastával funkciu prezidenta (1992 - 1997). V súčasnosti pôsobí ako poslanec albánskeho parlamentu, kde zastupuje opozičnú Demokratickú stranu.