Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Five Eyes podporuje vyšetrovanie vojnových zločinov na Ukrajine

Na videosnímke zranený ukrajinský vojak počas evakuácie z obliehanej oceliarne Azovstaľ v ukrajinskom Mariupole 17. mája 2022. Foto: TASR/AP

Prvým ruským vojakom súdeným na Ukrajine za vojnové zločiny je Vadim Šišimarin, ktorý je obvinený z toho, že 28. februára na severovýchode krajiny zastrelil 62-ročného muža.

Kyjev/Washington 20. mája (TASR) - Ministri spravodlivosti alebo generálni prokurátori Austrálie, Británie, Kanady, Nového Zélandu a Spojených štátov vo svojom vyhlásení uviedli, že podporujú prácu ukrajinskej generálnej prokurátorky Iryny Venediktovej, ktorá sa snaží vyvodiť zodpovednosť za "vojnové zločiny spáchané počas ruskej invázie".

O vyhlásení aliancie známej ako Five Eyes informovala v noci na piatok agentúra AFP.

Ukrajina od 24. februára, keď sa začala invázia ruských jednotiek na jej územie, otvorila tisíce prípadov vojnových zločinov, ktoré podľa Kyjeva spáchali ruskí vojaci. Tento týždeň sa začal aj prvý súdny proces.

"Podporujeme snahu Ukrajiny o dosiahnutie spravodlivosti aj prostredníctvom iných medzinárodných vyšetrovaní vrátane Medzinárodného trestného súdu" a ďalších orgánov, uviedla aliancia Five Eyes v spoločnom vyhlásení.

"Spoločne odsudzujeme konanie ruskej vlády a vyzývame ju, aby prestala porušovať medzinárodné právo, zastavila nezákonnú inváziu a spolupracovala", aby bola braná na zodpovednosť, napísali.

Prvým ruským vojakom súdeným na Ukrajine za vojnové zločiny je Vadim Šišimarin, ktorý je obvinený z toho, že 28. februára na severovýchode krajiny zastrelil 62-ročného muža. Ruský vojak sa k činu priznal a prokuratúra pre neho vo štvrtok žiadala doživotný trest odňatia slobody.

Vo štvrtok sa objavila správa, že orgány činné v trestnom konaní v Poltavskej oblasti sa zaoberá prípadom dvoch zajatých ruských vojakov – Alexandra Bobykina a Alexandra Ivanova. Podobne ako Šišimarin sú obvinení z porušovania zákonov a pravidiel vedenia vojny, uviedla stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).