Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Aljašská sopka Mount Pavlof chrlí lávu a mračná popolu

Mount Pavlof Foto: TASR/AP Photo

Obyvatelia z oblastí vzdialených až 48 kilometrov od sopky hlásili, že vidno jej rozžeravený vrchol.

Anchorage 17. mája (TASR) - Odľahlá aljašská sopka Mount Pavlof neprestáva chrliť lávu a mračná popolu do výšky viac ako 100 metrov. Neprerušovaný vulkanický stĺp, ktorý obsahuje aj plyny a paru, už dosiahol nadmorskú výšku 6090 metrov, pričom sa posúva juhovýchodným smerom. Výška samotnej hory je 2515 metrov.

Ako vo štvrtok informovala agentúra AP s odvolaním sa na pracovníkov vedeckého programu Alaska Volcano Observatory (AVO), obyvatelia z oblastí vzdialených až 48 kilometrov od sopky hlásili, že vidno jej rozžeravený vrchol. Podľa AVO je Mount Pavlof jednou z najaktívnejších sopiek v reťazci Aleutských ostrovov, ktoré sa tiahnu západne smerom k Rusku.

Americkí vedci, sledujúci v rámci programu AVO aktivitu aljašských sopiek, boli v dôsledku rozpočtových škrtov nútení odstaviť stanice na piatich z nich. Program varoval pilotov v reálnom čase pred chrlením sopečného popola, ktorý môže spôsobiť poruchu motora a ďalšie problémy.

Systém AVO vznikol v roku 1988. Na 32 sopkách bolo umiestnených 200 seizmických prístrojov, 80 z nich je už v havarijnom stave, ale opravy sa zatiaľ nedočkajú z dôvodu rozpočtových škrtov. To znamená, že päť z 32 sopiek nie je vôbec monitorovaných a toto číslo by sa mohlo zvýšiť, ak pribudne prístrojov bez údržby.

Odľahlá aljašská sopka Mount Pavlof neprestáva chrliť lávu a mračná popolu do výšky viac ako 100 metrov.
Foto: TASR/AP Photo